Oglasi

Svinjetina u slovenskoj ʽhalalʼ salami

Švedska agencija za hranu DNK analizom otkrila prisustvo znatne količine svinjskog mesa u slovenskoj 'halal' salami.
Od 99 goveđih proizvoda testiranih na prisutnost svinjskog mesa, devet je bilo "pozitivnih"EPA, ilustracija

U goveđoj salami opremljenoj islamskim halal certifikatom iz Slovenije švedska agencija za hranu otkrila je DNK analizom prisutnost znatne količine svinjskog mesa, objavile su agencije.

Slovenski mediji navode da je riječ o goveđem kulenu proizvođača Košaki TMI iz Maribora, prenijela je Hina.

Ta kompanija od 2007. posjeduje halal certifikat koji garantira da se radi o mesnom proizvodu dobivenom iz životinje koja je bila zaklana prema muslimanskim vjerskim propisima i da ne sadrži svinjetinu.

Glasnogovornica švedske agencije za hranu Louise Nyholm izjavila je da će o rezultatima testiranja biti obaviješten proizvođač u Sloveniji, ali i Evropska unija, jer se radi o nepravilnom označavanju proizvoda.

Lažno etiketiranje

"Neprihvatljivo je da proizvodi s halal etiketom sadrže svinjetinu", rekla je Nyholm.

Dodala je da takvo lažno etiketiranje zavodi mnoge koji ne žele jesti svinjetinu, pa bi kompanija koja je salamu pustila u promet morala snositi odgovornost.

Direktor kompanije Košaki TMI Jure Bojnec rekao je da još ne može komentirati slučaj za koji je tek čuo, te da je na službenom putovanju u SAD-u, a više informacija moći će dati idućih dana.

Od 99 goveđih proizvoda koja je švedska agencija testirala na prisutnost svinjskog mesa, devet je bilo "pozitivnih".

No, u jednom slučaju radilo se o "kontaminaciji" svinjetinom nižoj od jedan posto, a u sedam ostalih manjoj od 0,1 posto, dok je slovenska salama sadržavala oko 10 posto svinjskog mesa, prenijeli su slovenski mediji.

Kampanja pojačanog nadzora prehrambenih artikala i njihovog sastava provodi se u evropskim zemljama nakon skandala što ga je početkom godine izazvalo otkrivanje nedeklariranog konjskog mesa u nekim proizvodima s mljevenom govedinom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.