Svilanović novi generalni sekretar RCC-a

Svilanović je bio ministar vanjskih poslova Savezne Republike Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore (Mikhail Evstafiev / OSCE)

Novi generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović preuzeo je dužnost u Sarajevu, saopćeno je iz tog vijeća.

Preuzimajući dužnost, Svilanović je u utorak rekao da će prioritetan zadatak RCC-a biti izrada strategije s ciljem unapređenja trgovine, investicija, obrazovanja i upravljanja do 2020. godine.

“Podsticanje napretka i rasta putem regionalnih aktivnosti u Jugoistočnoj Evropi, uz istovremeno podržavanje evropskih i evroatlantskih integracija, osnovne su aktivnosti RCC-a, na koje ću se i ja usredsrediti u svom radu”, rekao je on.

“Iako u regionu postoje mnogi izazovi koji se odnose na borbu protiv posledica ekonomske krize, organizovanog kriminala i korupcije, prvi prioritet RCC-a biće izrada strategije Jugoistočne Evrope 2020. za pametan, održiv i inkluzivan rast u regionu, sa konkretnim ciljevima unapređenja trgovine, investicija, obrazovanja i upravljanja do 2020. godine”, najavio je novi generalni sekretar.

Nastavak angažmana

On je najavio nastavak angažmana RCC-a u oblasti infrastrukture, energetike, sigurnosti, kulture, parlamentarne saradnje i razvoja medija, navodi Tanjug.

“Naš region smatram kao mesto dijaloga, slobode i mobilnosti, bogato kulturnim nasleđem, gde se svi osećaju bezbedno i zaštićeno vladavinom prava. Naš rad će odražavati spremnost i sposobnost ljudi u Jugoistočnoj Evropi da preuzmu odgovornost za sopstvenu budućnost i stvore uslove za sveukupan napredak u okruženju punom tolerancije i saradnje.”

Svilanović je preuzeo dužnost generalnog sekretara RCC-a 1. januara ove godine, nakon što su ga na to mjesto imenovali ministri vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Beogradu 14. juna 2012. godine.

Svilanović je na ovom mjestu naslijedio Hidu Biščevića, prvog generalnog sekretara RCC-a, koji je ovu dužnost obavljao u dva uzastopna mandata, od 2008. do 2012. godine.

Koordinator OSCE-a

Podsjeća se da je diplomata i političar Svilanović ranije radio kao koordinator za ekonomske i ekološke aktivnosti u OSCE-u (2008-2012), a prethodno je od 2004. godine bio predsjedavajući Radnog stola (demokratizacija i ljudska prava) i Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu. Tu funkciju je obavljao do kraja 2007. godine.

Bio je član Ekspertne grupe (Senior Review Group) Pakta stabilnosti, koja je predložila transformaciju Pakta u Vijeću za regionalnu saradnju.

Od 2000. do 2004. godine Svilanović je bio ministar vanjskih poslova Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), odnosno Srbije i Crne Gore.

Kao nasljednik Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu, RCC pomaže regionalnu saradnju i podržava evropske i euroatlantske integracije u Jugoistočnoj Evropi.

Vijeće je u svom radu fokusirano na privredni i društveni razvoj, infrastrukturu i energetiku, pravosuđe i unutrašnje poslove, sigurnosnu saradnju, izgradnju ljudskih potencijala, te parlamentarnu saradnju i razvoj medija.

Sjedište RCC-a je u Sarajevu, a njegovo članstvo broji 46 zemalja, organizacija i međunarodnih finansijskih institucija.

Izvor: Agencije