Svijet uživo: Korona virus do sada odnio preko 140.000 života

Mike Pompeo izjavio je da SAD namjerava ozbiljno proučiti rad WHO-a (EPA)

22:11 – NEW YORK

Sedam sjeveroistočnih saveznih država produžilo je do 15. maja ograničenja zbog korona virusa u četvrtak kada je broj žrtava premašio 32.000, a predsjednik Donald Trump priprema  otvaranja najmanje pogođenih saveznih država do 1. maja.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo produžio je naredbu o nenapuštanju doma, osim zbog nužnih razloga,  na iduće dvije sedmice, uprkos usporavanju širenja zaraze.

Cuomo je kazao da produžuje restrikcije u dogovoru sa šest saveznih država u susjedstvu.

Čelnici sedam država na sjeveroistoku SAD-a dogovorili su da će koordinirano djelovati prilikom ponovnog pokretanja ekonomije.

Prema evidenciji agencije Reuters broj umrlih u SAD-u narastao je u četvrtak na 32.000

Prošle sedmice, Los Angeles je produžio zabrane do 15. maja, a Washington D. C. donio je istu odluku u srijedu.

Očekuje se da će Trump u četvrtak predstaviti svoju strategiju pokretanja američke ekonomije do 1. maja.

Prema evidenciji agencije Reuters broj umrlih narastao je u četvrtak na 32.000 u SAD-u koji postaje najteže pogođena zemlja po broju žrtava pandemije, prenijela je Hina.

Prema podacima koje objavljuje Worldometer, broj umrlih je veći te iznosi 33.490.


21:46 – PARIZ

Broj umrlih u Francuskoj od posljedica zaraze novim korona virusom skočio je na 17.920.

Jerome Salomon, generalni direktor zdravstvenih službi, saopštio je kako je broj zaraženih povećan na 108.847, nakon što je 2.641 slučaj potvrđen u posljednja 24 sata, prenijela je Anadolija.

Broj zaraženih u Francuskoj povećan je na 108.847

Zaraza u Francuskoj izbila je u martu, a od tada se više od 32.800 osoba potpuno oporavilo.

Ujedno, predsjednik Francuske Emmanuel Macron mjeru karantina produžio je do 11. maja.


19:36 – SVIJET

Širom svijeta od posljedica korona virusa preminulo je više od 140.000 osoba. 

Prema podacima sa stranice Worldometer, koja donosi najnovije informacije o broju zaraženih korona virusom, širom svijeta od posljedica COVID-19 preminulo je 141.913 osoba, a broj pozitivnih povećan je na 2.118.713, prenijela je Anadolija. 

Najviše smrtnih slučajeva, 33.387, potvrđeno je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). 

Nakon SAD-a, najviše smrtnih slučajeva je u Italiji i to 21.645, zatim u Španiji 19.130, Francuskoj 17.167, Velikoj Britaniji 13.729, Iranu 4.869, Belgiji 4.856, te Njemačkoj 3.856. 


19:28 – LONDON

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab, koji mijenja premijera Borisa Johnson dok se ne oporavi, rekao je kako je prerano za ukidanje restriktivnih mjera i najavio njihovo produženje za još najmanje tri sedmice.

“Došli smo predaleko, izgubili previše voljenih i previše toga žrtvovali da bismo sada ublažili mjere, posebno u trenutku kada počinjemo dobivati dokaze da one djeluju”, istaknuo je ministar, prenosi Hina.

“Postoji svjetlo na kraju tunela. No sad smo u delikatnom i opasnom razdoblju u ovoj pandemiji. Ako se požurimo s ublažavanjem mjera koje su na snazi mogli bismo riskirati sve žrtve i napredak koji je postignut”, istaknuo je Raab.

Objavio je da će karantin u Britaniji trajati još najmanje tri sedmice.  

BBC prenosi ministrov naglasak da će na odluku vlade o ublažavanju mjera utjecati nekoliko faktora.

To su vladina procjena o spremnosti Nacionalne zdravstvene službe (NHS) na potencijalno novo širenje, zatim dokazi o konzistentnom padu broja preminulih i novozaraženih, te sigurnost da ukidanje restrikcija neće izazvati novo nekontrolirano širenje epidemije.

Raab, ministar koji zamjenjuje premijera Borisa Johnsona dok se on ne oporavi od oboljenja COVID-19, istaknuo je i da je “neodgovorno” davati procjene kada bi se mjere mogle ukinuti i da za to ne postoji vremenski okvir.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima petu najveću službenu brojku smrtnih slučajeva od COVIDA-19, nakon Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Španije i Francuske.

Ta brojka je u posljednja 24 sata narasla za 861, na sveukupno 13.729 žrtava. Širi podaci koji bi uključivali preminule u domovima za starije i nemoćne i kod svojih kuća će tu brojku znatno podići.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, zaraza je potvrđena kod više od 103.000 Britanaca.


18:36 – RIM

Broj žrtava u Italiji i dalje ubrzano raste.

U toj zemlji u posljednja 24 sata od posljedica zaraze korona virusom umrlo je 525 osoba.

Ukupan broj žrtava u Italiji iznosi 22.170.


17:54 – MOSKVA 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odložio je održavanje Parade pobjede, koja je trebala da 9. maja bude održana na Crvenom trgu u Moskvi, zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa, saopštio je Kremlj.

Ove godine bi 9. maja trebalo da bude obilježeno 75 godina od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Na toj manifestaciji trebalo je da bude predstavljena oružana moć Rusije i novi raketni sistem, a bilo je predviđeno da učestvuje više od 15.000 vojnika, prenosi Tanjug.

Parada će biti održana do kraja godine, ali nije preciziran datum, navode ruski mediji.

“Rizici povezani sa epidemijom, čiji vrhunac još nije prošao, i dalje su izuzetno visoki, i to mi ne daje pravo da sada počnem pripreme za paradu i druge masovne događaje”, rekao je ruski predsjednik.


17:39 – BERLIN

Nijemci imaju pravo održavati političke proteste ako se drže pravila socijalne distance u svrhu zaustavljanja širenja korona virusa, odlučio je njemački Ustavni sud u četvrtak.

Presuda ipak nije potpuna pobjeda mladih aktivista koji su sudu predali peticiju nakon što su vlasti u njemačkom gradu Giessenu na zapadu zemlje zabranili protest planiran za ovu sedmicu kako bi se odbacila pravila koja zabranjuju okupljanja više od dvije osobe.

Prodemokratski aktivisti u Giessenu, u saveznoj državi Hesseu, rekli su da se mjerama karantene krši sloboda okupljanja, što je ključni dio njemačkoga Ustava, prenosi Hina.

Slučaj su predali Ustavnom sudu nakon što su dva niža suda stala na stranu mjesnih vlasti i zadržali zabranu protesta, premda su organizatori obećali poštivati pravila socijalne distance za vrijeme održavanja protesta.

Međutim, zadavši udarac vlastima koje žele i dalje zadržati na snazi mjere socijalne distance, Ustavni sud rekao je da bi opća zabrana okupljanja bila neustavna i naredio im da izmjene svoju odluku. 


17:35 – BRISEL

Belgija je sa svojih 11,5 miliona stanovnika teško pogođena epidemijom korona virusa, a stopa smrtnosti od Covida-19 je jedna od najvećih u Evropi, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

S današnjim danom ta zemlja ima najviše umrlih na milion stanovnika te je premašila i Španiju.

Sveukupni broj umrlih u Belgiji je narastao na 4.857, a od prvog slučaja zaraze početkom februara broj oboljelih je dosegao više od 33.500.

U poređenju s Belgijom, Ujedinjeno Kraljevstvo  ima do sada 13.000 umrlih, a Francuska 17.000. Iako je njihov tužni bilans tri do četiri puta veći, radi se o zemljama koje imaju šest puta više stanovnika.

Premijerka Sophie Wilmes ističe “potpunu transparentnost u komunikaciji vezanu uz broj umrlih od Covida-19”, te činjenicu da prate broj umrlih u domovima za stare i nemoćne.

Naime, zdravstvene vlasti broju umrlih u bolnicama dodaju i broj umrlih u staračkim domovima, gdje je virus poharao štićenike domova uspkos zabrani posjeta od samog početka epidemije.

Premijerka također navodi da su tom broju pridodali i broj umrlih za koje se pretpostavlja da su podlegli virusu, iako to nije dokazano testiranjem, što druge zemlje ne rade.

“U Evropi, svaka zemlja broji umrle na svoj način. Mi u Belgiji smo najdetaljniji”, tvrdi ministrica zdravstva Maggie De Block.

Virolog Emmanuel André smatra da “uzimanje u obzir i broj umrlih za koje postoji tek sumnja da su podlegli Covidu-19 predstavlja dobru praksu glede praćenja epidemije”.

Zbog dramatičnog stanja s virusom SARS-Cov-2, vlada je odlučila udeseterostručiti broj testova, na 210.000 samo u staračkim domovima.

Vincent Frédéricq, glavni sekretar Femarbela, udruženja staračkih domova u frankofonoj  Belgiji, smatra da je to nedovoljno, s obzirom na 160.000 štićenika i 110.000 zaposlenih u cijeloj zemlji koji su potencijalno nositelji virusa.

“Samo u briselskoj regiji, 95 posto uposlenika dolazi na posao javnim prijevozom, podzemnom željeznicom, tramvajima, autobusima, i sve su to nažalost mjesta gdje se lako možete zaraziti”, rekao je Fredericq.


16:48 – WASHINGTON

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u posljednja 24 sata potvrđeno je 30.048 novih slučajeva, čime je broj zaraženih porastao na 639.733.

SAD su zemlja s najviše zaraženih i umrlih od COVID-19, a broj žrtava konstantno raste, prenosi Anadolija.

Posljednji podaci koje je objavio Univerzitet “Johns Hopkins” pokazuju kako je u posljednja 24 sata preminula 4.931 osoba, čime je ukupan broj preminulih dostigao 30.990.

Navodi se da je iznenadni skok broja preminulih i zaraženih uzrokovan time što je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) počeo brojati i “moguće” slučajeve zaraze i smrti. 

CDC je ranije pružao podatke samo o onim slučajevima koji su potvrđeni u laboratorijama Centra. 

SAD po broju zaraženih slijede Španija (182.816), Italija (165.155) i Njemačka (134.753).

Broj zaraženih u SAD-u je još uvijek veći od ukupnog broja zaraženih u Španiji, Italiji i Njemačkoj.

Žarište pandemije koronavirusa u SAD-u je još uvijek New York, gdje je broj zaraženih povećan na 214.832.

Slijede New Jersey sa 71.030 potvrđenih slučajeva zaraze, te Massachusetts sa 29.918.

New York se i po broju od 14.073 preminulih nalazi na vrhu liste SAD-a, slijedi New Jersey sa 3.156, te Michigan sa 1.921.

U SAD-u je od početka pandemije testirana 3.262.921 osoba, dok je izliječeno 52.739 zaraženih.

Trenutni broj hospitaliziranih je 104.039.


16:40 – LONDON

U Velikoj Britaniji u posljednja 24 sata od posljedica zaraze novim tipom korona virusa umrla je 861 osoba, čime je ukupan broj preminulih povećan na 13.729.

U saopćenju Ministarstva zdravstva navodi se kako je broj zaraženih veći za 4.618 i iznosi 103.093, prenosi Anadolija.

U posljednja 24 sata testirano je još 13.839 osoba. Ukupan broj testiranih i retestiranih iznosi 417.649.

Ujedno, vlada će danas donijeti novu odluku o implementaciji djelomičnog karantina, a lokalni mediji vjeruju kako će naredba biti produžena.

Nakon Londona i u Birminghamu je otvorena privremena bolnica.

Otvorenju bolnice za čije je potrebe iskorišten sajamski prostor i koji ima kapacitet gotovo 1.500 kreveta, videolinkom je prisustvovao i princ William.

Velika Britanija je 23. marta uvela niz ograničenja koja se tiču kretanja stanovništva, ali i zatvaranja svih objekata koji pružaju komercijalne usluge osim marketa i apoteka.

Ranije je zaraza novim tipom krona virusa potvrđen britanskom prestolonasljedniku princu od Walesa Charlesu, premijeru Borisu Johnsonu i ministru zdravstva Mattu Hancocku.

Premijer Johnson je deset dana nakon što su se pojavili simptomi hospitaliziran, a nekoliko dana je proveo na odjelu za intenzivnu njegu gdje je primao terapiju kisikom, ali nije bio priključen na respirator. Iz bolnice je otpušten 12. aprila.

Princ Charles i ministar Hancock nisu trebali njegu u bolnici i oporavili su se.


16:15 – MILANO

Lombardija, najpogođenija italijanska regija pandemijom covida-19 s više od 11.300 umrlih od 21.600 smrtnih slučajeva u cijeloj zemlji, želi ponovo pokrenuti gospodarske aktivnosti 5. maja, na dan ukidanja mjera izolacije, prenosi u četvrtak AFP.

“Inicirali smo program za ponovo pokretanje ekonomije 4. maja, poručio je preko Facebooka Attillo Fontana, prvi čovjek te najbogatije italijanske regije na sjeveru zemlje i član krajnje desne stranke Liga Mattea Salvinija.

Italijani se nalaze pod mjerama izolacije od 9. marta koje su na snazi do 3. maja. Sve aktivnosti koje nisu nužne za svakodnevni život su prekinute do spomenutog datuma, uz neka blaga popuštanja unazad nekoliko dana, poput otvaranja knjižara ili prodavnica s odjećom za djecu.

Lombardija se mora prilagoditi “novoj normalnosti” koja se temelji na socijalnoj distanci, mjerama zaštite koje uključuju nošenje maski i rukavica, digitalizaciji (rad od kuće kada god je to moguće), i dijagnostici, tj. povećanom broju testiranja, pojasnio je Fontana.

“Moramo biti brzi, u svakom slučaju moramo se ponovo pokrenuti”, istaknuo je Fontana, dodajući da je pritom glavni imperativ “očuvati zdravlje naših sugrađana”.

No, najava Lombardije o pokretanju ekonomije naišla je na kritike Pokreta 5 zvijezda koji tu odluku smatraju “pogrešnom”.

Njihov zamjenik ministra za ekonomski razvoj Stefano Buffagni tvrdi da će praksa prema kojoj će svaka od 21 regije, koje uživaju određenu autonomiju u donošenju odluka, sama donositi mjere za svoje područje, “izazvati zbunjenost kod građana i u kompanijama”.

Fontana se, međutim, nada postepenom pokretanju ekonomije od 4. maja. 

“Uložit ćemo nadnaravne napore kako bismo pobijedili virus, ali njegov konačan kraj je još uvijek daleko, sve dok ne budemo imali lijek za COVID-19. Dok se to ne desi, morati ćemo organizirati naš život u suživotu s virusom”, zaključio je Fontana.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa pad italijanske ekonomije u 2020. za 9,1 posto.


15:00 – AMSTERDAM 

Studija uzoraka holandskih davatelja krvi pokazala je da ih je oko tri posto razvilo antitijela na novi korona virus što ukazuje na postotak stanovništva koji je već prebolio bolest, objavile su zdravstvene vlasti.

Čelnik Nacionalnog zdravstvenog instituta (RIVM) Jaap van Dissel rezultate studije je objavio u raspravi u parlamentu, prenosi Hina.

“Studija pokazuje da je oko tri posto Holanđana razvilo antitijela na koronavirus”, rekao je Van Dissel. “Iz toga se može izračunati da je to nekoliko stotina hiljada ljudi” u zemlji od 17 miliona stanovnika. 

U Holandiji je do sada potvrđeno 28.158 slučajeva zaraze novim korona virusom, ali trenutno se testiraju samo teže oboljeli i zdravstveni radnici.

Sanquin, organizacija nadležna za dobrovoljne davanje krvi u Holandiji, 19. marta je objavila da će početi testirati 10.000 uzoraka krvi sedmično, ali je objavila da će rezultate dati samo RIVM-u. 

 

14:50 – SVIJET

Broj zaraženih novim tipom koronavirusa širom svijeta premašio je 2.100.000.

Prema podacima stranice “Worldometer” koja iznosi najnovije informacije o broju zaraženih korona virusom, širom svijeta od COVID-19 oboljele su 2.100.064 osobe.

Najviše slučajeva zaraze registrovano je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 644.348, prenosi Anadolija.

Nakon SAD-a, najviše zaraženih je u Španiji 182.816, zatim u Italiji 165.155, Francuskoj 147.863, Njemačkoj 134.753 i Velikoj Britaniji 98.476.

U Kini, gdje se virus i pojavio, zaražena je 82.341 osoba.

Ostale zemlje s više od deset hiljada potvrđenih slučajeva su Iran (77.995), Turska (69.392), Belgija (34.809), Holandija (29.214), Brazil (29.015), Kanada (28.379), Rusija (27.938), Švicarska (26.422), Portugal (18.841), Austrija (14.412), Izrael (12.591), Irska (12.547), Švedska (12.540), Indija (12.456), Peru (11.475) i Južna Koreja (10.613).

Nakon što se u decembru prošle godine pojavio u Kini, koronavirus se proširio na oko 210 zemalja i regija.

Od posljedica koronavirusa širom svijeta preminulo 136.036, a oporavile se 523.873 osobe.


11:40 – MOSKVA

Više od polovine novooboljelih osoba od virusa Covid-19 u Moskvi su osobe mlađe od 45 godina, saopštio je danas moskovski krizni centar.

“Više od 45 posto novih pacijenata stari su od 18 do 45 godina, 35 posto su stari od 46 do 65, 14,5 posto su osobe iznad 65 godina, a 5,5 posto su djeca”, navodi se u saopštenju, prenosi Tas s.

Kako se navodi, svi pacijenti i osobe koje su sa njima imale kontakt su pod medicinskim nadzorom.


10:25 – TOKIO

Vlada Japana u četvrtak je odlučila proglasiti vanredno stanje u cijeloj zemlji radi pandemije korona virusa, izvještavaju lokalni mediji, prenosi Anadolija.

Jedan od vladinih dužnosnika za Kyodo News rekao je da je premijer Shinzo Abe odlučio proširiti vanredno stanje na cijelu zemlju kako bi zaustavio širenje koronavirusa.

Sedmog aprila Vlada Japana je uvela vanredno stanje u sedam provincija, uključujući glavni grad Tokio.


09:00 – MILANO

Region Lombardija, finansijski centar Italije i najteže pogođena oblast te zemlje virusom Covid-19, zatražila je od italijanske vlade odobrenje za postepeno pokretanje proizvodnih aktivnosti na tom području od 4. maja, dan nakon što je predviđeno okončanje mjera opšteg karantina na teritoriji cijele države, prenosi Tanjug.

Lombardija “gleda unaprijed i kreira novu normalnost” i traži “zeleno svjetlo” za postepeno pokretanje proizvodnih aktivnosti po ukidanju blokade, uz poštovanje sigurnosnih standarda i pravila o društvenom distanciranju, obaveznom korištenju zaštitne maske, radu od kuće za poslove za koje je to moguće, saopštile su regionalne vlasti.

Ta strategija prati dodatne, ekonomske mjere, koje se, pored ostalog, odnose na podršku malim i srednjim preduzećima i beneficije za zdravstvene radnike.

“Govorimo o postepenom oporavku koji će morati da bude dogovoren sa (italijanskom) vladom. Mislim da treba početi sa razmišljanjem kako se treba pripremiti za suživot sa virusom”, izjavio je predsjednik Lombardije Attilio Fontana, prenijeli su italijanski mediji.

Prema njegovim riječima, to je “put Lombardije ka slobodi”.

Italija je 9. marta uvela opšte mjere karantina za koje se ocjenjuje da su dale rezultate i da je virus Covid-19 usporio u toj zemlji, te italijanska vlada radi na planu “druge faze”, odnosno postepenog izlaska iz blokade.

Italija je druga zemlja u svijetu po broju umrlih od posljedica virusa Covid-19, sa više od 21.000 žrtava, a više od polovine tih smrtnih slučajeva zabilježeno je u Lombadiji.


07:55 – NEW YORK

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres pozvao je na pojačane napore kako bi se Afrika pripremila za očekivanu epidemiju virusa Covid-19 i upozorio da bi taj kontinent na kraju mogao da pretrpi najveću štetu, prenosi Tanjug.

On je putem video linka razgovarao sa ambasadorima afričkih zemalja pri UN-u i poručio im da novi korona virus “ni na koji način ne stvara Afriku”, ali bi poput klimatskih promjena mogao najviše da joj naškodi, prenosi AP.

Generalni sekretar je dodao da će UN i Afrika sarađivati u borbi protiv pandemije i pohvalio napore vlada da suzbiju prenošenje virusa, kontrolišu širenje Covida-19 i pripreme svoje ekonomiju za uticaj virusa.

Kao primer, Guterres je naveo Ugandu koja je preusmjerila i reprogramirala doprinose za socijalno osiguranje za podršku preduzećima, Namibiju koja je ponudila hitne dohotke radnicima koji su ostali bez posla i Egipat koji je proširio mrežu socijalne sigurnosti tako što je smanjio poreze za industrije.


07:15 – WASHINGTON

Sjedinjene Američke Države drugi dan zaredom bilježe tragičan rekord po broju preminulih.

U posljednja 24 sata 2.371 osoba umrla je od korona virusa, a ukupno je 30.800 žrtava, navodi Reuters.

Broj zaraženih premašio je 640.000, a do sada se oporavilo skoro 50.000 pacijenata.

Prvi slučajevi zaraze u SAD-u prijavljeni su 29. februara.

Za 38 dana broj žrtava došao je do 10.000, a samo devet dana kasnije registrirano je 30.000 preminulih.

U ponedjeljak je od korona virusa preminulo najviše do tada – 2.364 osobe.

Uprkos tome što je i dalje svakodnevno broj preminulih i novozaraženih veliki, u nekim djelovima SAD-a je epidemija u opadanju.

Guverneri 20 država u kojima su registrirani slučajevi zaraze vjeruju da bi mogli ponovo pokrenuti ekonomiju 1. maja, datum koji je predsjednik Donald Trump označio kao početak otvaranja zemlje, saopćio je visoki zdravstveni zvaničnik SAD-a.


07:05 – BRISEL

Belgija će produžiti restriktivne mjere u cilju sprečavanja širenja novog korona virusa do 3. maja, kazala je savezna premijerka Sophie Wilmes, prenosi Anadolija.

“Restriktivne mjere nastavit će se nakon prvobitnog roka, 19. aprila, s pod istim uslovima koji su primjenjivani prošlog mjeseca”, rekla je ona nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Pojasnila je da je ljudima dozvoljeno da napuste domove samo kako bi kupili hranu i lijekove, posjetili doktora, pomogli nekome kome je potrebno ili otišli na posao.

Dodala je da će Vlada Belgije nastaviti poticati rješenja za rad od kuće.

“Osim supermarketa i apoteka, sada mogu biti otvorene i trgovine opreme za vrtlarstvo i ‘solomahere’, dok je snack barovima i restoranima i dalje dozvoljeno da rade isključivo dostavu. Ljudima je dozvoljeno da šetaju vani s članovima porodice iz istog domaćinstva, ali obavezno je držanje udaljenosti od 1,5 metra”, pojasnila je Wilmes.

Vlada Belgije je zadržala politiku strogih policijskih kazni zbog kršenja restriktivnih mjera, koje iznose 250 eura za prvo i 350 eura za drugo kršenje.

Oko 40 posto smrtnih slučajeva zabilježeno je u staračkim domovima, što je izazvalo zabrinutost širom zemlje.

“Međutim, nakon što smo obavili čak 11.000 testiranja u staračkim domovima, Vlada će sada jednom članu porodice dozvoliti da posjećuje rodbinu”, istakla je Wilmes.

Vlada je, također, odlučila otkazati sve veće sportske i kulturne događaje i festivale do 31. augusta.

U Belgiji je broj zaraženih korona virusom u srijedu povećan na 33.573, dok je preminulo 4.440 oboljelih.

Iz Kriznog centra navedeno je kako je u posljednja 24 sata potvrđena zaraza kod još 2.454 osoba, od kojih je 250 hospitalizirano.

U istom periodu je izliječeno 239 osoba kod kojih je ranije potvrđena zaraza, čime je broj oporavljenih dostigao 7.107.

Broj preminulih je povećan za 283, čime je ukupan broj u Belgiji dostigao 4.440.


07:00 – PARIZ

U Francuskoj je od posljedica zaraze korona virusom do sada umrlo ukupno 17.167 osoba, javlja Anadolija.

Generalni direktor zdravstvenih službi Jerome Salomon je izjavio da je u protekla 24 sata potvrđena zaraza kod još 4.560 osoba, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 147.863.

Salomon je kazao da je trenutno 31.779 zaraženih hospitalizirano, od kojih se 6.457 nalazi na intenzivnoj njezi, čime je prvi put zabilježen i pad broja hospitaliziranih.

Potvrdio je da je u protekla 24 sata izliječeno 2.195 osoba, čime je ukupan broj oporavljenih povećan na 31.000.

Naglasio je da je u Francuskoj od korona virusa do sada umrlo 17.167 osoba, što je čini četvrtom na listi zemalja najviše pogođenim korona virusom.

S druge strane, francuski premijer Edouard Philippe izjavio je kako će medicinskim radnicima koji u ovim danima ulažu velike napore u borbi protiv koronavirusa biti uplaćene premije od 500 do 1.500 eura.

Također je najavio da će oko četiri miliona porodica slabijeg imovinskog stanja biti izdvojene jednokratne pomoći, a zato je iz budžeta izdvojeno oko četiri miliona eura.

Svakoj od porodica bit će isplaćeno po 150 eura te još 100 eura po svakom djetetu.