Svijet razmatra dvije vrste aplikacija za praćenje kontakata

Posljednjih sedmica svijet se podijelio između dvije različite vrste aplikacija (EPA)

Zemlje širom svijeta razvijaju aplikacije za pametne telefone kako bi ograničile širenje korona virusa i ublažile mjere izolacije.

Ove aplikacije prikupljaju informacije koje trebaju upozoriti ljude da li postoji rizik od širenja zaraze i da li se trebaju izolirati.

Posljednjih sedmica svijet se podijelio između dvije različite vrste aplikacija – centralizirane i decentralizirane verzije, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Obje vrste koriste Blutooth signale za evidentiranje kada su vlasnici pametnih telefona blizu jedni drugima, tako da ako neko razvije simptome bolesti Covid-19 drugi korisnici mogu dobiti upozorenje da su bili izloženi riziku.

Centralizirani i decentralizirani model

Prema centraliziranom modelu, prikupljeni anonimni podaci prenose se na udaljeni server, gdje se, ukoliko neko počne razvijati simptome Covida-19, uspostavljaju podudaranja s drugim kontaktima.

Nasuprot tome, decentralizirani model pruža korisnicima veću kontrolu nad informacijama, čuvajući ih na telefonu, gdje se uočavaju podudaranja s ljudima koji su možda zarazili virusom.

Ovo je model koji promoviraju Google, Apple i međunarodni konzorcij.

Obje strane imaju svoje zagovornike.

Pristalice centraliziranog modela kažu da on vlastima može pružiti više uvida u širenje virusa i uspješnost aplikacije.

Pristalice decentraliziranog pristupa kažu da korisnicima nudi veći stepen privatnosti, ne dozvoljavajući da hakeri ili država sami otkrivaju njihove društvene kontakte.

Zapravo, u ovoj fazi obje verzije su nepotvrđene.

Južna Koreja, koja se smatra jednom od najuspješnijih zemalja u borbi protiv korona virusa i bolesti Covid-19, uspjela je to bez aplikacije za praćenje kontakata.

Međutim, ona koristi druge metode nadzora, koje mnogi smatraju invazivnim.

Mnogi žele kao i Apple i Google

Centralizirani pristup bio je pionirski.

Među prvim aplikacijama bila je TraceTogether, korištena u Singapuru.

Na osnovu nje razvijene su aprikacije CovidSafe, koja se koristi u Australiji, i CoronaApp, u Kolumbiji.

Francuska razmatra pokretanje svoje aplikacije StopCovid.

Norveška je već usvojila centralizirani dizajn za svoju aplikaciju Smittestopp, a sličan pristup za praćenje koristi indijska aplikacija Aaroia Setu.

Centraliziranu aplikaciju koristi i Velika Britanija.

Apple i Google rade na svojoj aplikaciji, poznatoj kao API, a mnoge države naginju ovom sistemu.

Među njima su Njemačka, Poljska, Italija, Švicarska, Austrija, Letonija, Estonija, Finska, Irska, Kanada…

Virusi ne poštuju granice

Zastupnici u Parlamentu Luksemburga će uskoro glasati o decentraliziranom pristupu, a očekuje se i da će Grčka zauzeti sličan stav.

Zašto je sve ovo važno?

Moguće je da će se pojaviti problem u komunikaciji između dvije različite vrste sistema.

“Osnovni razlog je taj što centralizirani sistemi traže da otpremite ljude koje ste videli, a decentraliziranim sistemima nisu potrebni ti podaci, tako da oni ne funkcioniraju dobro zajedno”, objašnjava Michael Ville iz grupe DP3T, koja podržava sličan sistem kao Apple i Google.

“Dakle, ako vidite aplikacije kao važne za smanjene mjera izolacije, tada uklanjate mogućnost da se virus prati kako prelazi granice, a virusi ne poštuju granice”, zaključio je Ville.

Izvor: Agencije