Švicarski sud potvrdio Matuzalemovu žalbu

Presuda u četvrtak donijela je Matuzalemu (lijevo) rijetku pobjedu u petogodišnjoj pravnoj sagi (EPA)

Najviši švicarski sud odbacio je kao „fundamentalno nezakonito“ upozorenje Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) kojim se prijeti brazilskom veznom igraču Matuzalemu da će mu biti zabranjeno bavljenje ovim sportom ukoliko ne isplati 15,8 miliona američkih dolara kompenzacije bivšem klubu Šahtjoru iz Donjecka.

Švicarski Federalni tribunal je u četvrtak objavio da je potvrdio Matuzalemovu žalbu zbog „manifestacije i ozbiljnog napada na njegova prava“ od strane FIFA-e i Suda za sportsku arbitražu (CAS).

Federalni sud prigovorio je Disciplinskoj komisiji FIFA-e, koja je odobrila Šahtjoru da kazni Matuzalema ukoliko propusti rokove isplate.

Matuzalem „bi bio na raspolaganju arbitražnoj snazi njegovog bivšeg poslodavca, a njegova poslovna sloboda bila bi toliko ograničena da bi njegovo ekonomsko postojanje bilo stavljeno u opasnost“, stoji u saopćenju suda.

Bankrot Zaragoze

FIFA je agenciji AP poslala saopćenje u kojem stoji da neće komentirati presudu.

Matuzalem, koji sada igra za italijanski Lazio, te njegov bivši klub Zaragoza iz Španije ostaju dužni isplatiti kompenzaciju, plus godišnju kamatu od pet posto. Zaragoza je proglasila bankrot zbog dugova koji premašuju 147 miliona dolara i trenutno je posljednjeplasirani tim španske Primere.

Odbor CAS-a odradio je osmocifren iznos kompenzacije nakon što je Matuzalem raskinuo ugovor sa Šahtjorom u julu 2007. godini, kako bi prešao u Zaragozu i tako povećao iznos koji je ranije odredila FIFA.

Odluka CAS-a u maju 2009. godine pozdravljena je kao pobjeda klubova, te kao osnova ugovorne stabilnosti protiv rastućeg trenda moći nogometaša.

S druge strane, presuda u četvrtak donijela je Matuzalemu rijetku pobjedu u petogodišnjoj pravnoj sagi koja je po dva puta predstavljena FIFA-i, CAS-u i Vrhovnom sudu Švicarske.

Izvor: Agencije