Švicarski izbori: Rast Zelenih, pad desnice

U Švicarskoj skoro 90 posto birača glasa elektronskim putem ili poštom, dok ostali izlaze na birališta (AP)

Na parlamentarnim izborima koji su se u nedjelju održali u Švicarskoj zabilježen je rast zelenih, a pad krajnje desnih stranaka, pokazuju prvi rezultati, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Time bi Zeleni mogli dobiti mjesto u koaliciji koja desetljećima vodi državu. Švicarsku zajednički vodi Federalno vijeće, sedmeročlano tijelo koje imenuje dvodomni parlament. Promjena čak i jednog njegovog člana bila bi politička senzacija jer Zeleni dosad nikad nisu sjedili u tom tijelu kojim godinama vladaju četiri stranke.

Građani su danas birali 246 članova Parlamenta i to 200 u donjem domu (Nacionalno vijeće) i 46 u gornjem domu (Državno vijeće).

Krajnje desna Narodna stranka (SVP), koja je narasla 2015. usred migrantske krize, pala je za 3,1 posto, na 26,3 posto podrške, dok su Zeleni narasli 5,6 posto, odnosno na 12,7 posto podrške, pokazuju projekcije televizije SRF na temelju djelimičnih rezultata. 

Narasla je i manja, Zelena liberalna stranka (GLP) koja ima 7,5 posto podrške. Time bi Zeleni zajedno imali više od 20 posto podrške ako bi riješili nesuglasice oko određenih politika i odlučili se ujediniti.

Magična formula

Švicarski sistem direktne demokratije daje glasačima pravo da na referendumima donose konačne odluke o važnijim pitanjima. Nedjeljni rezultati pokazali su kako je i u tu alpsku državu stigao „zeleni val“, zabilježen na evropskim izborima u svibnju u ostatku Evrope.

Socijaldemokrati su ostali na drugom mjestu sa 16,5 posto podrške, dok su liberali (FDP) desnog centra na drugom mjestu s 15,2 posto. Zeleni su prestigli demokršćane (CVP) koji imaju jedno mjesto u Vijeću.

Federalno vijeće je od 1959. gotovo neprekidno sastavljeno od predstavnika iste četiri stranke. Tri najveće strane dobivaju dva mjesta, a četvrta jedno, po neformalnom sustavu takozvane „magične formule“.

Novi sastav Vijeća izabrat će dva doma parlamenta u decembru, što se događa svake četiri godine.

U Švicarskoj skoro 90 posto birača glasa elektronskim putem ili poštom, dok ostali izlaze na birališta. Očekuje se kako će učešće na izborima nakon 40 godina u ovoj evropskoj državi premašiti 50 posto.

Izvor: Agencije