Švicarski franak uzdrmao dužnike na Balkanu

Skok kursa švicarskog franka izazavao je pravu paniku među građanima u regiji koji imaju kredite u toj valuti (Marko Prpi? / Pixsell)

Svaki treći odobreni stambeni kredit indeksiran je u švicarskim francima, a ukupan iznos dugovanja građana u ovoj valuti iznosi blizu milijardu „švicaraca“, pokazali su podaci Narodne banke Srbije, a najjača opozicijska stranka Hrvatske, Hrvatska demokratska zajednica, predložila je nekoliko rješenja za problem sa francima u toj državi.

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je rata za svaki sedmi kredit u Srbiji indeksiran u švicarskim francima, za nekoliko dana nakon odluke Centralne banke Švajcarske, veća za 15 posto.

Narodna banka Srbije je najavila da će u narednom periodu o tome razgovarati sa predstavnicima banaka, Udruženjem banaka, kao i svim drugim organizacijama za koje „procijeni da je s njima neophodno dogovarati rješenje“.

Konverzija u kune

Sa druge strane, HDZ-ovi prijedlozi se podudaraju sa zahtjevima Udruge Franak.

U HDZ-u smatraju da bi kurs franka odmah trebalo da biti zamrznut na nivo koji je bio prije nedavnog porasta. Dugoročno, ističu, treba napraviti konverziju svih kredita u kune ili eure. U Hrvatskoj demokratskoj zajednici kažu da su se korisnici kredita našli u dužničkom ropstvu, a konverzijom tih kredita u kune ili eure – svi bi dužnici bili u istom položaju.

„Pitanje je koliko će to koštat porezne obveznike, a koliko se to sa određenim administrativnim odlukama sa Centralnom bankom može riješit, a da to ne košta puno porezne obveznike. Na kraju krajeva, idemo ka tome da porezni obveznici u budućnosti neće sanirat banke nego netko drugi“, kazao je bivši ministar finansija Hrvatske i član HDZ-a Ivan Šuker.

Blizu 60.000 građana Hrvatske ima kredite u švicarskim francima i već dva dana traju konsultacije Vlade i vodećih banaka, a premijer Zoran Milanović je dužnicima obećao da će pronaći rješenje.

Prije nekoliko dana Centralna banka Švicarske odlučila je prestati braniti kurs švicarskog franka koji u odnosu na valute regije raste.

Izvor: Al Jazeera i agencije