Švicarski franak: Utočište ili omča

Povjerenje u evropske banke na test je ove nedjelje ponovno stavila agencija Moody's, kada je srezala rejtinge 16 španskih banaka.

Berze su to posebno teško podnijele, sa dionicama ovih banaka u slobodnom padu. Ali u vrtlogu čitave ove neizvjesnosti, za sigurnu štednju i dalje se bira švicarski franak.

Kako je iz Ciriha izvijestio reporter Al Jazeere Saša Delić, svima koji gube ili su odavno izgubili povjerenje u dolar, a posebno u euro, franak je sigurna luka, te je zato švicarska valuta od 2008. godine jačala.

Mnoge muke zadalo je to dužnicima u našoj regiji čiji su krediti vezani za franak.

Prijete otpuštanja

Privrednici se žale na jak franak.

Bernjanin Markus objašnjava zašto neki građani mogu imati koristi. Može jeftinije putovati u inostranstvo jer mu novac vrijedi više, a više može i kupiti u drugim zemljama.

No, tu počinju muke švicarskim preduzetnicima.

Stanovnik Berna, novinar Markus Haefliger, kaže da skok vrijednosti franka može uzrokovati povećanje broja otkaza.

“Privreda ima velike probleme da izveze svoje proizvode. Moram podsjetiti da je prije jednu, dvije godine euro koštao jedan franak i 45 rapa. Danas je euro franak i dvadeset. Proizvodi švicarskih firmi su poskupjeli i to im pravi probleme, ogromne probleme – tako da ne mogu prodati ono što proizvedu i bilježe gubitke. Strahuje se da će u narednim sedmicama i mjesecima firme početi da otpuštaju radnike“, rekao je on.

Kupovina u drugim zemljama ne pomaže švicarskoj privredi. No, i prije su Švicarci znali otići u Austriju, Njemačku, Francusku da pazare – jer je jeftinije.

Stanje u gradu, gdje su sjedišta otmjenih kompanija i važnih banaka, ne sviđa se Tobiasu Schnebliju, poslaniku ljevice u ženevskoj Gradskoj skupštini.

“Teško je naći stan da bi ga izdavali po razumnoj, normalnoj cijeni. Mnogi se sele u Francusku jer su cijene malo niže i život nije ekstremno skup. Istina, plaće su nam prilično visoke, ali sve to pojedu ekstremno visoke cijene svakodnevice, stvarno nije lako“, rekao je Schebli.

“Zbog nestabilnosti u eurozoni i pitanja hoće li euro opstati, mnogi švicarski franak vide kao sigurno utočište. Zbog svega toga, narasla je vrijednost švicarskog franka. To ne odgovara ekonomiji Švicarske i ona bilježi gubitke. Ironično, ono što je bilo spas od krize u eurozoni, sada se u ovoj zemlji naziva kriza franka. A mnogi, zato, vide da su odgovorne banke“, dodao je on.

Utjecaj evropske krize

Glavni analitičar za investicije grupacije “Reyl” Francois Savary smatra da problem leži van Švicarske.

„Mislim da banke nisu za to odgovorne. Glavni je razlog van Švicarske. Leži u činjenici da je teško stanje u evropskim državama – situacija u Grčkoj, Portugalu, može biti u Španiji.

Svi ti faktori utječu na švicarski franak. Jer, na neki način, ljudi žele sigurno utočište. A takav status švicarskog franka sasvim dobro funkcionira.”

“Da su Ženeva ili Cirih među najskupljima u svijetu, ništa novo, rekli bi bankari, bilo je tako i osamdesetih prošlog vijeka”, izvijestio je Delić. “Jak franak samo je dodatno poskupio život u dva važna finansijska središta. Vlada konfederacije, ipak, nije tako ravnodušna. Nastoji pomoći firmama i nezaposlenima. Cinici bi rekli – nije trebalo da pomaže bankama i spašava ih od propasti masnim sumama.”

Izvor: Al Jazeera