Švicarski bankarski ‘zviždač’ uhapšen u Španiji

Herve Falciani je tvrdio da je objavom podataka htio pomoći vladama (EPA)

Španska policija uhapsila je u srijedu u Madridu Hervea Falcianija, informatičara švicarske banke HSBC, koji je odao podatke o stanju poreza hiljada osoba s računima u toj banci, nakon što je Švicarska pokrenula potjernicu za njim.

Uhapšen je kada je išao na javnu konferenciju pod nazivom “Kada je reći istinu herojski čin” na madridskom Universidad Pontifica de Comillas.

“Uhapšen je jer je za njim raspisan nalog za hapšenje iz Švicarske”, saopćila je španska policija, koja je 19. marta zaprimila nalog.

Francuz Herve Falciani bio je zaposlenik švicarske banke HSBC te je 2008. godine objavio identitet hiljada osoba koje su tu imale račune, a navodno su u svojim zemljama utajile poreze.

Osuđen na pet godina zatvora

Nakon objave “liste Falciani”, koja je dobila ime po njemu, pokrenute su istrage u više zemalja, uključujući Španiju.

Na listi se našlo ime poznate španske bankarske porodice Botin.

Falciani je tvrdio da je objavom tih podataka htio pomoći vladama u progonu građana koji su utajili porez zahvaljujući računima u Švicarskoj.

Švicarski sud ga je u odsutnosti 2015. osudio na pet godina zatvora za industrijsku špijunažu.

U Madridu će biti saslušan pred španskim istražnim sudijom, koji će odlučiti o eventualnom izručenju Švicarskoj.

Madrid traži odbjegle Katalonke

Falciani je već bio uhapšen u Španiji.

U julu 2012. godine ga je privela policija u Barceloni, također na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisala Švicarska.

U decembru te godine pušten je na slobodu, a u maju 2013. godine ga je istražni sud odbio izručiti, tvrdeći da odavanje bankarske tajne nije krivično djelo u Španiji.

Najnovije hapšenje došlo je u trenutku osjetljivog pravosudnog odnosa između Španije i Švicarske.

Španci od Švicarske traže izručenje dviju katalonskih dužnosnica optuženih za organiziranje protuustavnog referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Bivše zastupnice u katalonskom Parlamentu Marta Rovira i Anna Gabriel odbile su izaći pred sudiju u Madridu te su otišle u Švicarsku.

Nema izručenja zbog ‘političke stvari’

Za Rovirom, članicom stranke Katalonska republikanska ljevica, raspisan je međunarodni nalog za hapšenje, jer je optužena za pobunu protiv Španije.

Gabriel, članica antikapitalističke stranke CUP, bit će uhapšena tek ako stupi na špansko tlo, jer je optužena za neposluh, odnosno za učestvovanje u referendumu, uprkos tome što ga je zabranio sud.

Kada je Gabriel došla u Švicarsku, iz tamošnjeg pravosuđa je poručeno da neće biti izručena, jer se radi o “političkoj stvari”.

Za njom je zatim krenula Rovira.

Izvor: Agencije