Oglasi

Švicarska zagovara negativnu kamatnu stopu

Iz Švicarske centralne banke poručuju kako trgovinski ratovi, Brexit i stanje oko Irana potpiruju globalnu neizvjesnost.
U septembru su ECB i FED smanjili kamatne stope, dok je Švicarska zadržala stope u negativnom teritorijuReuters

Članica Upravnog odbora Švicarske centralne banke - SNB Andrea Maechler izjavila je kako trgovinski ratovi, Brexit i tinjajući sukob oko Irana dodatno potpiruju globalnu neizvjesnost, prigušujući spremnost industrije u cijelom svijetu da investira i poboljša produktivnost.

Ona je u obraćanju novinarima u Bernu istakla kako ekspanzivna monetarna politika koja trenutno dominira u centralnim bankama u drugim zemljama predstavlja "pravi lijek za nisku inflaciju i krhke ekonomije".

"Švicarskoj je negativna kamatna stopa zaista potreba i vrlo bitna", rekla je Maechler, prenosi Anadolija.

Početak erozije civilizacije

U septembru su Evropska centralna banka - ECB i Američki federalne rezerve - FED smanjili kamatne stope, dok je Švicarska zadržala stope u negativnom teritoriju, gdje ih drži već pet godina.

Maechler je poručila kako bi niske i negativne kamatne stope mogle ostati na snazi u dužem vremenskom periodu zbog aktuelnih napetosti u svijetu.

"Iza te nepoznanice krije se pitanje 'svjedočimo li početku erozije globalizacije?' Upravo to izaziva određenu nelagodu i koči kapitalne investicije", kazala je Maechler.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.