Oglasi

Švicarska ukinula bankovnu tajnu za strance

Informacije o mogućim utajivačima poreza ubuduće će biti dostupne svim zemljama s kojima Švicarska ima sporazume.
Švicarski franak, NovacAleksić kaže da bi u problemu mogli biti građani koji su konvertirali kredite u eure ili kune jer očekuje da će banke osporavati te tužbeReuters - Arhiva

Stranci koji imaju račune u švicarskim bankama ubuduće će imati više problema u skrivanju novca nakon što je gornji dom švicarskog parlamenta odobrio automatsku razmjenu bankovnih podataka s drugim zemljama.

Nova odredba, koju je već odobrio donji dom parlamenta, Švicarsku je dovela na nivo standarda Organizacije za privrednu saradnju i razvitak (OECD) i najbogatijih zemalja svijeta iz grupe G20.

Utajivači poreza

Švicarska je dosad davala informacije o mogućim utajivačima poreza samo na izričit zahtjev drugih zemalja, a ubuduće će takve informacije davati svim zemljama s kojima ima odgovarajuće bilateralne sporazume.

Dosad ih je sklopila s Evropskom unijom i Australijom, ali onaj s Evropskom unijom potpisan je u maju i na snagu će stupiti tek 2018. godine.

"To je još jedan udarac utajivačima poreza i još jedan veliki korak prema pravednijem oporezivanju u Evropi", rekao je tada povjerenik Evropske unija za privredu i finansije Pierre Moskovici.

Podaci o klijentima koji će se razmjenjivati sa zemljama članicama EU-a uključuju imena i prezimena, datume rođenja, adrese, porezne identifikacijske brojeve, stanje računa i transakcije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.