Oglasi

Švicarska planira referendum o odnosima s EU

EU je odobrila švicarskim berzama djelomični pristup bloku, na što je Švicarska zaprijetila mjerama odmazde radi diskriminacije.
Dogovor s Unijom na koju otpadaju gotovo dvije trećine švicarske trgovine nema alternative, kaže LeuthardEPA

Švicarska predsjednica Doris Leuthard poručila je kako bi bilo dobro održati referendum o odnosima Švicarske s Europskom unijom, nakon što je ovog tjedna došlo do zahlađenja odnosa Berna i Bruxellesa, javlja Reuters.

Napetosti u odnosima s Unijom, kojoj Švicarska ne pripada, izbile su u vrijeme dok Velika Britanija pregovara o izlasku i o budućim trgovinskim odnosima s najbližim susjedima.

Razgovori o novom okvirnom sporazumu između Švicarske i EU traju već neko vrijeme, a Bruxelles želi zamijeniti više od stotinu bilateralnih ugovora koji reguliraju odnose dviju strana.

No, odnosi su se ovoga tjedna pogoršali kada je EU odobrila švicarskim burzama tek djelomični pristup bloku, na što je Švicarska zaprijetila mjerama odmazde radi diskriminacije.

"Važan je bilateralni put. Zato moramo razjasniti naše odnose s Europom. Moramo znati kojim putem idemo. U tom bi smislu referendum bio koristan", rekla je Leuthard u intervjuu za švicarski list Sonntag Blick.

EU glavni partner Švicarskoj

Razgovori o okvirnom sporazumu napredovali su prošlog mjeseca kada je Švicarska pristala povećati uplate u proračun EU.

Sporazum bi omogućio da Švicarska usvoji zakone EU u zamjenu za lakši pristup jedinstvenom europskom tržištu, ključnom za švicarski izvoz.

Predsjednica Leuthard je rekla da neke članice EU žele smjestiti Švicarsku u istu kategoriju s Britanijom, dok druge žele nauštrb Švicarske osnažiti svoje financijske centre.

Dodala je kako razumije skepticizam Švicaraca prema EU, ali ističe da dogovor s Unijom na koju otpadaju gotovo dvije trećine švicarske trgovine nema alternative.

"Možemo osnažiti suradnju s Indijom i Kinom, ali EU ostaje glavni partner. Treba nam mehanizam i regulirani odnosi s Unijom, koji će spriječiti političke igre kojima danas svjedočimo", rekla je Leuthard.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.