Švicarska planira nabavku 40 borbenih aviona

Glasnogovornik Vlade izjavio je da će Bundesrat o pitanju nabavke aviona vjerovatno odlučiti kasnije ove godine (EPA)

Švicarske vlasti pokreću program nabavke borbenih aviona nakon što je referendum iz 2014. godine odbacio takvu mogućnost.

Švicarski ministar odbrane Guy Parmelin predstavio je 6. septembra Bundesratu (Švicarskom ministarskom vijeću) prijedlog za kompletnu zamjenu 26 aviona F-5E/F i 31 aviona F/A-18C/D Švicarske ratne avijacije.

Plan predviđa zamjenu obje vrste aviona početkom 2023. godine, uz zamjenu sadašnjih 35-milimetarskih Oerlikon PZO i raketa Rapier (SAM) novim sistemom protivzračne odbrane u okviru programa BODLUV.

Djelovanje zrak-zemlja

Razmatra se nekoliko opcija za pristup nabavki. Glasnogovornik Vlade izjavio je da će Bundesrat o tom pitanju vjerovatno odlučiti kasnije ove godine. Navodno će ponude biti poslane na kompanije Saab za Gripen-E/F, Airbus za Typhoon (vjerovatno za Tranche 3 s AESA radarom), Dassault za Rafale (vjerovatno verziju F4), Boeing za F-18E/F (vjerovatno Super Hornet Advanced) i Lockheed Martin za F-35, prenosi Defender.

Izbor kompanija jasno ukazuje na to da Švicarska namjerava ponovno dobiti sposobnost za djelovanje zrak-zemlja, izgubljenu 1994. godine s Hawkerovim “Hunterom”, i sposobnost izviđanja, izgubljenu 2003. s penzionisanjem Mirage III RS-a.

Izvor: Agencije