Oglasi

Švicarska: Plaćanje režijskih troškova bitcoinom

Stanovnici gradića Zuga od jula će moći režije plaćati virtuelnom valutom - bitcoinom.
Švicarski gradić Zug smatra se centrom Crypto ValleyjaReuters

Od 1. jula 2016. godine u švicarskom gradiću Zugu bit će pokrenut pilot-projekt u okviru kojeg će građani moći režije i razne komunalne račune plaćati virtuelnom valutom - bitcoinom.

Taj gradić, s nešto manje od 30.000 stanovnika, važno je središte za kompanije koje se bave digitalnim finansijskim tehnologijama, pa stoga glasi i za centar takozvane Kripto doline, odnosno Crypto Valleyja.

Kako se u njihovom području razvijaju napredne finansijske usluge prilagođene 21. stoljeću, i lokalna je samouprava odlučila učiniti iskorak u tom smjeru.

Pravi test za bitcoin

Za početak transakcije će biti ograničene na 200 franaka, odnosno 180 eura, a krajem godine analiza će pokazati ima li smisla ostaviti taj način plaćanja aktivnim i u budućnosti.

Kako navodi portal Engadget, tehnologija korištenja bitcoina je sigurna i može znatno sniziti troškove transakcija, ali još se mora dokazati u ovoj vrsti upotrebe.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.