Švicarska partija zbog stava o Hitleru isključuje svog člana

Thomas Keller je kazao da su sve zemlje učestvovale u sukobu u vrijeme kada je Adolf Hitler 'imao okrvavljene ruke' (Arhiva)

Švicarska konzervativna Demokratska prtija, sa desnog centra, saopćila je da je počela proces opoziva jednog od svojih članova koji je napisao u tweetu da nacistički vođa Adolf Hitler “nije mogao biti beskrajno loš”.

Thomas Keller (35), koji je svojevremeno bio čelnik mladih stranke u svom lokalnom kantonu Thurgau, izazvao je žestoke reakcije opozicijskih i vlastite stranke zbog takvih izjava, prenosi Fena.

Spor na Twitteru počeo je tokom online rasprave o policajcu iz južne Švicarske, koji je bio promoviran uprkos svom divljenju prema njemačkom diktatoru.

Kellerov tweet  kasnije je obrisan, dok se partija distancirala od njega, navodeći da je pozvala na “pokretanje postupka isključenja”.

“Vjerujem da je današnji historijki stav prema Hitleru prilično jednostran”, izjavio je Keller i naglasio da Hitlera ne smatra “samo zlim tiraninom i diktatorom”.

‘Razumijem da su morali reagirati’

Također je kazao da su sve zemlje učestvovale u sukobu u vrijeme kada je Hitler “imao okrvavljene ruke”.

Stranački čelnik Martin Landolt  izjavio je visokotiražnim novinama na njemačkom jeziku Blick da je zgrožen Kellerovim “gnusnim” izjavama.

U intervjuu za Tages Anzeiger, još jedne novine na njemačkom jeziku, Keller je izjavio kako definitivno nije želio “glorificirati” nacističke vladare Njemačke.

“Očigledno sam protiv rasizma i glorifikacije svega što ima veze sa zloupotrebom vlasti”, rekao je.

Govoreći o potezu partije za njegovo isključenje, Keller izjavio: “Razumijem da su morali reagirati”, istovremeno izražavajući žaljenje zbog svog “politički veoma, veoma opasnog tweeta”, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije