Švicarska otežava nabavku hemikalija zbog napada

Tražit će se odobrenje savezne policije za kupovinu približno 100 proizvoda koji se sada prodaju u apotekama i prodavnicama (EPA)

Švicarsko Savezno vijeće želi otežati nabavku određenih hemikalija poput đubriva, sredstava za čišćenje bazena ili rastvarača koji bi se mogli koristiti za napade, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Prijedlog sedmočlanog Saveznog vijeća zahtijevat će dobijanje odobrenja savezne policije za kupovinu približno stotinu proizvoda koji se sada prodaju u apotekama, prodavnicama građevinske i slične opreme, te u specijaliziranim radnjama.

Poljoprivrednici i neki drugi sektori će biti izuzeti, dodaje AP, te kako će švicarski Parlament o tome raspravljati na proljeće.

Opasnost od napada

Vijeće je konstatirao kako je prodaja proizvoda poput hidrogen-peroksida ili nitrata ograničena u Evropskoj uniji od 2014. godine.

Švicarska nije članica evropskog bloka, ali graniči sa četiri države članice Evropske unije.

U saopćenju od srijede, švicarska Vlada je saopćila kako je svjesna rizika da bi se pojedine hemikalije koje se prodaju u državi mogle iskoristiti za oružane napade, dodaju agencije.

Izvor: Agencije