Švicarska olakšava propise o dobijanju državljanstva

Na jednom posteru protivnika plana za pojednostavljivanje procedure tvrdi se kako bi novi prijedlog mogao dovesti do 'islamizacije' zemlje (Reuters)

Švicarski glasači odobrili su danas na referendumu nove propise o državljanstvu kojima se olakšava imigrantima treće generacije da postanu državljani te evropske države, što predstavlja udarac za desničarske nacionaliste koji su izrazili strahovanja zbog izdavanja pasoša većem broju muslimana, prenose agencije.

Pristalice novih mjera ispunili su oba kriterija koja su bila potrebna za pobjedu – osigurali su i većinu glasova za nove propise među ukupnim brojem glasova, kao i većinu glasova u 26 švicarskih kantona, javili su švicarski Javni servis RTS i novinska agencija ATS.

Agencija AFP ocjenjuje kako ishod glasanja predstavlja udarac za desnicu.

U prethodnih 30 godina, tri pokušaja da se pojednostave pravila su propala.

Na današnjem referendumu građani su glasali o tome da li bi se trebala pojednostaviti stroga pravila za izdavanje državljanstva. Novi prijedlog predviđa da se trećoj generaciji imigranata omogući izbjegavanje pojedinih dijelove te birokratske procedure.

To će direktno uticati na one koji su rođeni u Švicarskoj, a čiji su roditelji, kao i njihovi roditelji, imali trajno prebivalište u toj državi. Prema dosadašnjim propisima, ako je neka osoba rođena u Švicarskoj, to nije garantiralo da će i dobiti državljanstvo.

Testovi i intervjui

Oni koji nisu stanovnici Švicarske obično su morali čekati 12 godina prije nego što se prijave za državljanstvo. Od njih se, također, zahtijevalo da prođu testove i obave intervjue u državnim institucijama, koji mogu biti skupi.

Pristalice prijedloga pojednostavljenja procesa tvrde kako je besmisleno tražiti od ljudi, koji su rođeni i koji su cio život proveli u Švicarskoj, da dokažu kako su se integrirali.

Protivnici, međutim, smatraju kako bi te mjere mogle dovesti do dodatnih koraka koji će na kraju dozvoliti svima koji nisu stanovnici Švicarske, a kojih ima približno 25 posto, da lako dobiju državljanstvo.

Na jednom posteru protivnika plana za pojednostavljivanje procedure izdavanja državljanstva, na kojem se vidi žena sa burkom, tvrdi se kako bi novi prijedlog mogao dovesti do takozvane „islamizacije“ zemlje.

Veliki gradovi podržavaju ideju da se pojednostave pravila, dok se konzervativna ruralna područja protive tome, pokazuju najnovija istraživanja javnog mnijenja.

Izvor: Agencije