Švicarska: Odšteta muslimanki otpuštenoj zbog hidžaba

Riječ je o prvostepenoj presudi koja otvara mogućnost žalbenog postupka (EPA)

Sud u Švicarskoj presudio je u korist muslimanke porijeklom iz Srbije koja je tužila kompaniju iz koje je otpuštena zbog nošenja hidžaba.

Neimenovana 29-godišnjakinja šest godina je radila u hemijskoj čistionici, a otpuštena je početkom prošle godine, kada je počela nositi hidžab, prenosi agencija Anadolija.

Švicarski sud u regiji Bern-Mittelland izrekao je presudu u kojoj se navodi da je firma prekršila prava i slobode muslimanke. Shodno presudi, obespravljenoj će firma morati platiti odštetu u iznosu 8.000 švicarskih franaka (7.400 eura) i isplatiti tri mjesečne plate.

Pažnja medija

Slučaj je izazvao veliku pažnju medija u Švicarskoj, a glasnogovornik Federacije islamskih udruženja u toj zemlji Onder Gunes je za agenciju Anadolija kazao kako je odluka suda da stane na stranu obespravljene žene pozitivan primjer zaštite ljudskih prava i sloboda.

Ističući kako je riječ o prvostepenoj presudi koja otvara mogućnost žalbenog postupka, Gunes je kazao kako je uvjeren da će, u slučaju žalbe, i sud više instance presuditi na isti način.

“Ova presuda se odnosi na sve pokrivene muslimanke koje rade u Švicarskoj. Još jednom je poslana poruka da na radnom mjestu nije bitno kako se radnica oblači, već kako radi posao za koji je zadužena“, kazao je Gunes.

Uporedo s tim, krajem prošlog mjeseca švicarski parlament je izglasao odluku kojom se muslimankama zabranjuje nošenje burke koja prekriva lice na javnim mjestima.

Izvor: Agencije