Švicarska odobrila izručenje bivšeg potpredsjednika FIFA-e

Figueredo je bio među sedmoricom visokih zvaničnika FIFA-e uhapšenih 27. maja tokom racije u Cirihu (EPA)

Ministarstvo pravde Švicarske odobrilo je zahtjev američkih vlasti za izručenje bivšeg potpredsjednika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Urugvajca Eugenija Figuereda, optuženog za korupciju.

Kako je saopštilo ministartvo pravde, 83-godišnji Figueredo ima rok od 30 dana da se eventualno žali na odluku o ekstradiciji u SAD.

Figueredo je bio među sedmoricom visokih zvaničnika FIFA-e uhapšenih 27. maja tokom racije u Cirihu, dva dana prije izbora za predsjednika FIFA-e.

Urugvajac je od tada u pritvoru i prijeti mu 20 godina zatvora pod optužbom za reketiranje.

Izručenje Figuereda

Njegov mandat na mjestu člana Izvršnog komiteta FIFA ističe 29. maja iduće godine.

FIFA ga je u međuvremenu suspendovala sa svih dužnosti, a američke vlasti su zatražile izručenje Figuereda u julu.

Američka glavna tužiteljica Loretta Lynch izjavila je prije nekoliko dana kako je njen ured proširio istragu vezanu za korupciju u FIFA-i i kako očekuje nove optužnice, dok je švicarski glavni tužilac Michael Lauber objavio kako su pretraženi svi alpski posjedi i stanovi osoba koje su imali veze s istragom.

Sedam visokih zvaničnika svjetske kuće nogometa uhapšeno je krajem maja u Cirihu neposredno pred početak FIFA-inog kongresa.

Uhapšeni su zbog optužbi za korupciju, reketarenje i pranje novca u vrijednosti od više milijardi dolara u protekle 24 godine.

„Na osnovu saradnje sa švicarskim vlastima i prikupljenih novih dokaza očekujemo podizanje dodatnih optužnica“, izjavila je Lynch na konferenciji za novinare.

Ekstradicija u SAD

Američki pravosudni organi podigli su u maju optužnicu protiv 14 nogometnih zvaničnika, od kojih su sedmorica tada uhapšena, a trenutno njih šestorica u švicarskom zatvoru čekaju ekstradiciju u Sjedinjene Američke Države.

Lynch nije željela precizirati da li će istraga obuhvatiti i aktuelnog predsjednika FIFA-e Seppa Blattera.

Prema Lauberovim riječima, istraga švicarskih vlasti vezana za otkrivanje korupcije prilikom dodjele domaćinstva svjetskih prvenstava u Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine još nije stigla ni do polovine.

Rekao je da su također pretresane kuće u zapadnoj Švicarskoj i da su tom prilikom neki dokazi zaplijenjeni.

On je naveo da je istragom švicarske finansijske policije obuhvaćen 121 bankovni račun.

Izvor: Agencije