Švicarska kupuje 22 aviona od Švedske

Avioni tipa Saab JAS 39 Gripen trebao bi zamijeniti zastarjele letjelice američke proizvodnje F-5 Tiger (Scanpix Sweden)

Švicarska je pristala na kupovinu 22 borbena aviona tipa Saab JAS 39 Gripen od Švedske, uprkos negativnom parlamentarnom izvještaju o planiranom poslu, objavila su ministarstva odbrane dviju zemalja.

U saopćenju švicarskih vlasti navodi se da je zaključen principijelan sporazum između švicarske agencije za kupovinu naoružanja i švedske agencije FXM o kupovini borbenih aviona.

Konačni detalji o specifikacijama aviona, rokovima isporuke, cijeni, opremi i infrastrukturi bit će određeni poslije konačnog zelenog svjetla iz Berna.

Švicarska parlamentarna komisija saopćila je početkom sedmice da izbor aviona Saab JAS 39 Gripen sa sobom donosi najviše rizika u tehničkom, komercijalnom i finansijskom pogledu, kao i u vezi s rokom isporuke, prenosi švicarska agencija ATS.

Većina članova komisija ipak nije glasala za obustavu sporazuma.

Najjeftinija opcija

Švicarski ministar odbrane Ueli Maurer kazao je da je Saab JAS 39 Gripen bio najjeftinija opcija, s ponuđenom cijenom od 2,6 miliona eura po avionu, za koju je švedska strana garantirala da se neće mijenjati.

Ostali avioni koji su bili u konkurenciji su francuski Dassault Rafale i EADS-ov Eurofighter Typhoon.

Švicarski federalni parlament odredit će glasanjem sudbinu sporazuma, a protivnici kupovine žele da se ovo pitanje stavi na referendum.

Avioni tipa Saab JAS 39 Gripen trebao bi zamijeniti zastarjele letjelice američke proizvodnje F-5 Tiger.

Švedski avioni o kojima je pregovarano predstavljaju moderniju varijantu, koja je još u razvoju, i neće biti spremna za upotrebu prije 2018. godine.

Švedska Vlada također namjerava obnoviti svoju avijaciju sa 40 do 60 novih Saab JAS 39 Gripena u narednoj deceniji, po ukupnoj cijeni od 242 miliona eura.

Izvor: Agencije