Švicarska kaznila pet vodećih svjetskih banaka

Najviša kazna izrečena je američkoj banci Citigroup, od 28,5 miliona franaka (EPA)

Švicarska komisija za zaštitu konkurencije (WEKO) izrekla je novčane kazne, u ukupnom iznosu od 90 miliona švicarskih franaka (90,5 miliona dolara), za pet najvećih svjetskih banka zbog tajnog dogovaranja i namještanja kurseva na tržištu valuta vrijednom više hiljada milijardi dolara, javlja Reuters.  

Kažnjene su banke Barclays, Citigroup, JP Morgan, Royal Bank of Scotland japanska banka MUFJ, prenosi Tanjug.

Novčane kazne švicarskog regulatora dolaze samo tri sedmice nakon što je Evropska komisija izrekla kazne toj grupi banaka u ukupnom iznosu od 1,07 milijardi eura (1,2 milijarde dolara), podsjeća britanska agencija.

WEKO je saopćio da je otkrio “nekoliko aranžmana sklopljenih između tih banaka o spot trgovanju valutama kojima se krše propisi o zaštiti tržišne konkurencije”.

Trgovci pet banaka su u neformalnim razgovorima na internetu koordinirali transakcije na tržištima deset valuta, uključujući dolar, euro, funtu, jen i franak.

Najviša kazna izrečena je američkoj banci Citigroup, od 28,5 miliona franaka.

Dogovaranje banaka

Britanski Barclays je kažnjen sa 27 miliona franaka, Royal Bank of Scotland sa 22,5 miliona, JP Morgan sa 9,5 miliona, a japanski MUFJ sa 1,5 miliona franaka.

U dogovaranje su bili upleteni i trgovci švajcarske UBS banke, ali je ona pošteđena kazne jer je obavijestila vlasti o kršenju propisa. Pod istragom je još Credit Suisse banka, naveli su švicarski regulatori.

Glasnogovornik te banke je izjavio da Credit Suisse u potpunosti sarađuje u istražnom procesu i da “namjerava energično da ospori suštinu optužbi”.

Izvor: Agencije