Oglasi

Švicarska izbjegla krizu i bilježi rast

U vrijeme opće ekonomske krize koja pogađa EU, sve je veći broj nezaposlenih koji dolaze u Švicarsku u potrazi za radnim mjestom.
Cirih i Ženeva su gradovi s najvećim prosječnim platama u svijetuEPA

Dok većina zemalja Evropske unije (EU) preživljava ozbiljnu ekonomsku krizu, Švicarska, mala centralnoevropska država, bilježi ekonomski rast od 1,3 posto i stopu nezaposlenost od 3,1 posto, koja u eurozoni dostiže 11,7 posto.

U vrijeme opće ekonomske krize koja pogađa EU, a posebno eurozonu, sve je veći broj nezaposlenih, posebno iz južne Evrope, koji dolaze u Švicarsku u potrazi za radnim mjestom, prenosi švicarski mediji.

Ekonomista u Međunarodnoj organizaciji za rad Daniel Vog-Whitehead objašnjava da se migracija zaposlenih u javnom sektoru u posljednje vrijeme rapidno povećava.

"Ranije su zaposleni u javnom sektoru bili zaštićeni i imali su veće plate i poslove, od kojih se moglo živjeti, a sada to više nije slučaj“, dodao je švicarski ekonomista.

"Situacija u sve većem broju zemalja je šokantna, zbog programa štednje koji se ogleda u ukidanju broja zaposlenih i smanjenju plata u javnom sektoru, uključujući sektore obrazovanja i zdravstva", istakao je Vog-Whitehead.

Direktna demokratija

U Švicarskoj je veliki broj imigranata iz Španije i Portugala koji su u potrazi za poslom.

"Švicarska ima jedinstven sistem direktne demokratije. Politički život je transparentan, želio bih živjeti na jednom takvom mjestu kao što je Švicarska. U Španiji nema budućnosti", ističe jedan od mnogobrojnih Španaca koji su u posljednjih nekoliko mjeseci došli u Ženevu u potrezi za poslom i boljim životom.

Prema najnovijem izveštaju švicarske banke UBS, Cirih i Ženeva su gradovi s najvećim prosječnim platama u svijetu.

Ekonomista iz Međunarodne organizacije za rad ističe da je Švicarska postala najatraktivnija destinacija za Evropljane pogođene krizom.

"Ogromna je razlika između prosječnih plata u Švicarskoj i naprimjer, u Portugalu, što je osnovni razlog svake migracije", dodao je Vog-Whitehead.

Izvor: Agencije