Oglasi

Švicarci odbacili reformu penzionog sistema

Švicarski građani glasali su protiv povećanja starosne granice za odlazak žena u penziju i povećanje poreza.
Protiv reforme penzionog sistema na referendumu se izjasnilo 53 posto glasačaEPA - Ilustracija

Švicarski građani glasali su protiv reforme penzionog sistema, koja je predviđala povećanje starosne granice za odlazak žena u penziju i povećanje poreza.       

Protiv reforme penzionog sistema na referendumu se izjasnilo 53 posto glasača, prenosi AFP.

Ta reforma predviđala je da starosna granica za odlazak žena u penziju pomjeri na 65 godina, čime bi se izjednačile sa muškarcima, prenosi AFP.

Paket penzionih reformi uključuje i prijedlog da se poveća porez na dodatnu vrijednost (VAT) za 8,3 posto kako bi se pomogao državni penzioni sistem i povećala količina novca koja se od plata izdvaja za penzije, prenosi Tanjug.

Reforma sistema

Vlasti, koje pokušavaju progurati prvu ozbiljnu reformu penzionog sistema u posljednja dva desetljeća, upozoravaju da su povlastice za starije ugrožene zbog produženja životnog vijeka.

Podizanjem starosne granice za penzioniranje žena Švicarska bi trebala uštedjeti 1,2 milijardi švicarskih franaka do 2030, prenosi Hina.

Gotovo trećina švicarske populacije bit će do 2050. starija od dobi za penzioniranje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.