Švicarci na referendumu glasali za strožije uslove posjedovanja oružja

Pooštrene mjere odnosit će se na poluautomatsko oružje sa velikim šaržerima, kao i na određene vrste pušaka (EPA)

Švajcarci su na referendumu održanom u nedelju odobrili antiterorističke mere Evropske unije (EU) glasajući za zakon kojim se pooštravaju uslovi za posedovanje oružja, rezultati su izlaznih anketa posle glasanja.

Prema tim procenama, Švajcarci su sa 67 odsto glasova prihvatili novi zakon.

Vlasti su upozorile da bi odbijanje zakona moglo da dovede zemlju da bude isključena iz evropskih sporazuma poput Šengenskog (o granicama) i Dablinskog (o prihvatanju azilanata, u koje je uključena premda nije članica Evropske unije.

Zakon su kritikovala neka sportska udruženja i desničarska Narodna stranka, navodeći da je bespotreban u suočavanju s terorizmom.

Oružje je rasprostranjeno u Švajcarskoj.

Procenjuje se da oko 2,3 miliona građana poseduje neko oružje, što je oko 27 odsto stanovništva te zemlje.

To je jedna od najvećih stopa posedovanja oružja u zapadnoj Europi, prema podacima Univerzitetskog instituta za međunarodne i razvojne studije u Ženevi.

O ukidanju poreznih olakšica za multinacionalne kompanije

Pooštrene mere će se odnositi na poluautomatsko oružje sa velikim šaržerima, kao i na određene vrste pušaka.

Švajcarci imaju i kulturu odlaska u streljane.

Švajcarski glasači su takođe na drugom referendumu koji je održan u isto vreme odobrili i izmene korporativnog poreskog i penzionog sistema.

Ministar finansija Ueli Maurer rekao je da je prihvatanje izmena od vitalnog značaja da se spreči označavanje zemlje kao “poreskog odmetnika”.

Onda bi, kako je ministar upozorio, to predstavljalo ekzistencijalnu pretnju državi.

Odlučivalo se o tome treba li Švajcarska da ukine i poreske olakšice za multinacionalne kompanije smeštene u toj zemlji, te trebaju li radnici, kompanije i država izdvajati veće doprinose za penzioni sistem koji nema dovoljno sredstava.

Organizacija za privrednu saradnju i razvoj – klub visoko industrijalizovanih država – zapretila je da će Švajcarsku staviti na listu zemalja koje još ne sprovode najviše poreze na dobit.

Prema novoj švajcarskoj politici strane zemlje plaćale bi istu poresku stopu kao i domaće, ali bi u celini poreske stope bile niže.

Izvor: Agencije