Oglasi

Švicarci izglasali ukidanje nuklearnih centrala

Većina glasača na referendumu podržala je zakon koji stimulira energiju dobijenu iz obnovljivih izvora.
Projekt revizije zakona o energetici rezultat je procesa koji je otpočeo nakon nesreće u japanskoj FukushimiEPA

Švicarski glasači podržali su na referendumu novi zakon o energetici prema kojem bi se nuklearne centrale postepeno zamijenile energijom iz obnovljivih izvora.

Više od 58 posto Švicaraca glasalo je u nedjelju za zakon o ekološkim izvorima energije, prenosi agencija Beta.

Novi prijedlog zakona trebao bi stimulirati obnovljive izvore energije: vodu, vjetar, sunce, geotermalne izvore i biomasu.

Vladina energetska strategija ima cilj da se do 2050. godine zatvori i demontira pet nuklearnih reaktora, koji proizvode blizu trećine struje u Švicarskoj, jer se njihov "životni vijek" bliži kraju.

Po tom planu, prosječna potrošnja energije po osobi do 2020. godine bila bi smanjena za 16 posto, a do 2035. godine za 43 posto.

Argumenti protivnika zakona

Projekt revizije zakona o energetici rezultat je procesa koji je počeo nakon nesreće u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima u martu 2011. godine.

U Parlamentu prijedlog ne podržava jedino najveća stranka, Švicarska narodna partija, koja je i zahtijevala referendum.

Oni tvrde da bi prelazak na druge oblike snabdijevanja bio preskup, da bi ugrozio snabdijevanje Švicarske energijom i "unakazio" netaknutu prirodu novim vjetroturbinama i solarnim panelima.

U kampanji protiv plana ta partija navodila je da bi provođenje tog plana koštalo 200 milijardi franaka (366 milijardi eura) do 2050. godine.

Švicarci su u novembru prošle godine odbacili prijedlog da se ubrza zatvaranje nuklearnih elektrana i da tri od pet reaktora budu isključeni već ove godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.