Svi slovenski osnovci ponovo u školskim klupama

Vlada Slovenije objavila je u srijedu da su u posljednja 24 sata zabilježana dva nova slučaja zaraze korona virusom (EPA)

Svi polaznici osnovnih škola u Sloveniji od srijede su opet uključeni u redovnu nastavu uprkos incidentu u Mariboru kada je u utorak zbog učenika s potvrđenim korona virusom određen 14-dnevni karantin njegovom razredu, učiteljici i članovima porodice, prenosi agencija Hina.

Nakon dva i po mjeseca učenja na daljinu u redovni obrazovni proces u školske klupe vratili su se i učenici šestog, sedmog i osmog razreda osnovnih škola, pa će svih približno 190.000 učenika od prvog do devetog razreda školsku godinu završiti u “novoj normalnosti”.

U školama, međutim, vrijede pravila za održavanje razmaka i opće higijenske mjere, nošenje maski za učenike nije obavezno, ali se preporučuje nastavnom osoblju, objavio je Institut za javno zdravlje.

U škole su 18. maja u okviru relaksacije mjera najprije vraćeni učenici prva tri razreda, a u ponedjeljak je počeo povratak ostalih.

Dva nova slučaja

Vlada Slovenije objavila je u srijedu da su u posljednja 24 sata zabilježena dva nova slučaja zaraze korona virusom.

Prema posljednjem stanju, koje je u srijedu potvrdio nacionalni Institut za javno zdravlje, u Sloveniji je zbog COVID-a 19 hospitalizirano još samo pet pacijenata. Jedan od njih u težem je stanju na odjelu za intenzivnu njegu. Dosad je umrlo 109 zaraženih osoba.

Broj zaraženih u Sloveniji dosad je 1.477, dodaje Hina.

Izvor: Agencije