Svi Dodikovi referendumi

'Predsjednik RS-a Milorad Dodik poništio je i potezom olovke obrisao gotovo sve što je pričao od 2006. godine', piše autorica (EPA)

Politika predsjednika entiteta RS Milorada Dodika po principu “malo hoću, malo neću” konačno mu se obila o glavu.

Prvi referendum od tri najavljena, onaj o Danu Republike Srpske i krsnoj slavi tog entiteta Svetom Stefanu, nikada nije objavljen u Službenom glasniku RS-a, pa mu zakonski dođe kao da ga nije ni bilo.

Taman kad je opozicija dočekala svojih nekoliko minuta da likuje, jer se rezultati ne objavljuju u Službenom glasniku, iako su ovaj referendum političari iz SNSD-a već proglasili najvećim trijumfom svoje stranke i privatizovali ga u potpunosti, predsjednik stranke i predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je objavio da neće biti ni drugog referenduma, onog o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Taj referendum je drugi od najavljena tri (posljednji je onaj o samostalnosti ovog entiteta), a Dodik je još dodao i da će objavljivanje onog prvog, već održanog o 9. januaru – poništiti!

Sva tri referenduma su najavljena u Rezoluciji SNSD-a, prije tri godine, ali sada se valja “vaditi” i negirati objavljeno, demantovati rečeno, na čijem je postojanju i “referendumskoj volji naroda” ova partija i dobila prošle izbore. Obećano – neostvareno.

Priča o tri referenduma

I taman kad su se režimski mediji raspisali o domaćim izdajicama koje plaća Soroš, a koji bi trebalo da uruše institucije RS-a, predsjednička institucija ovog bh. entiteta urušila se sama od sebe.

A, za promjenu, opozicija, na koju su se ustremili mediji pod kontrolom i na spisku onih medija kojima se daje redovna godišnja novčana pomoć, nije uradila ništa.

Priču o tri referenduma, koja se ponavljala kao Sveto pismo i vadila iz kovčega kad god zatreba u obračunu sa opozicijom ili Sarajevom, “urušio” je upravo predsjednik Milorad Dodik, koji je poništio i potezom olovke obrisao gotovo sve što je pričao od 2006. godine. Referenduma nema, nezavisnost može i pričekati.

U svojevrsnoj ispovijesti na današnjoj konferenciji za novinare Dodik je naglasio da su novonastale odluke “produkt odgovorne politike koju će RS od sada voditi”, valjda nemušto priznajući da je ovo do sada bilo poprilično neodgovorno, što prema glasačima njegove partije, što prema ostalim stanovnicima ovog entiteta.

Pozivajući se na primjer Katalonije, koja je mnogo “jača” u Španiji od entiteta RS u Bosni i Hercegovini, valjda nam je pojasnio da će ovaj entitet od sada, kao Katalonija, čamiti desetine godina u “nevoljenoj državi” dok ijedan od tri referenduma postane važeći.

Dodik se danas pozvao na “trenutnu konstelaciju odnosa u okruženju”, međunarodne odnose i pregovore sa Evropskom unijom, ističući da nova odluka nije gubitak volje već odgovorna politika.

Kako će sada sve ovo pojasniti građanima RS-a kojima je jedno obećavao, drugo mislio, a treće uradio već je njegova partijsko-predsjednička stvar.

Slijepo povjerenje glasača

Za razliku od partijske, gora je predsjednička situacija, u kojoj se predsjednik jednog od dva bh. entiteta našao.

Banja Luka je sada sve, samo ne i odrednica stranih izaslanika u Bosni i Hercegovini, ambasadora, premijera i predsjednika. Što je bila nekada.

Osim ruskog ambasadora, koji povremeno navrati, pred Palatom predsjednika odavno su prestali da limuzine parkiraju svi ostali ambasadori. Na američkoj “crnoj listi”, s mogućnošću da se nađe i na evropskoj, Dodik je ostao sam u bilo kakvoj međunarodnoj politici i prestao da bude bilo kakav međunarodni faktor.

Kako ih je danas nazvao, RS bi mogla da ima probleme od “razdraženih predstavnika međunarodne zajednice”, dodajući da on lično ne igra nikakvu “smutnu igru”.

I dok opozicija u RS-u slavi današnji dan sa poznatim “jesmo li mi rekli”, Dodiku i vrhu SNSD-a trebaće mnogo novih argumenata da samo nekoliko mjeseci pred izbore objasne glasačima zašto je priča o referendumu – nestala.

Obećanja će, naravno, biti. I priče o referendumima opet će biti do izbora.

Ostalo je samo još jedno pitanje: da li će i dalje biti slijepog povjerenje glasača u SNSD i da li će opozicija imati snage da priču koja im je došla kao “kec na desetku” iskoristi i pretvori u svoj trijumf? A da ne ostane sve na slavlju za jedan dan.

Izvor: Al Jazeera