Šverc duhana Hrvatsku košta 100 miliona eura

Trojica od pet korisnika rezanog duhana u Hrvatskoj puši rezani duhan na koji nije plaćen porez (Al Jazeera)

Potrošnja rezanog duhana na koji nije plaćen porez u Hrvatskoj iznosi blizu 1.000 tona godišnje, što za državni budžet predstavlja gubitak od blizu 100 miliona eura, pokazalo je istraživanje tržišta rezanog duhana na koji nije plaćen porez koje su u utorak predstavili Hrvatska udruga poslodavaca i agencija Ipsos Marketing.

Napominju kako je navedeni iznos na nivou godišnjih državnih rashoda za aktivnu politiku tržišta rada, prenosi Hina.

Direktorica granskih udruga HUP-a Sanja Smoljak Katić kazala je kako je cilj istraživanja bio procijeniti veličinu crnog tržišta domaćeg rezanog duhana, odnosno njegov utjecaj na gubitak budžetskih prihoda države uslijed neplaćanja trošarine i drugih poreza, a utvrđeno je da je to blizu 1.000 tona godišnje, zbog čega država gubi 100 miliona eura na godišnjem nivou.

To je veliki gubitak za državu, ali i društvo u cjelini, kazala je ona, ističući kako siva ekonomija ima i društvene, i ekonomske posljedice.

Voditelj istraživanja iz Ipsos Marketinga Dvor Tolić izvijestio je kako je istraživanje pokazalo da u Hrvatskoj puši oko 1,1 milion ljudi, a svaki četvrti pušač u Hrvatskoj puši rezani duhan.

Neplaćanje poreza

Trojica od pet korisnika rezanog duhana puši rezani duhan na koji nije plaćen porez, dok svaki sedmi pušač u Hrvatskoj konzumira rezani duhan na koji nije plaćen porez.

Prema rezultatima istraživanja, četverica od pet korisnika duhana na koji nije plaćen porez taj duhan nabavlja od preprodavača, odnosno na tržnicama.

Istraživanje je provedeno na nacionalnom nivou, slučajnim odabirom naselja, na reprezentativnom uzorku od 1.504 kućanstava u kojima su svi članovi stariji od 19 godina.

Ukupno je ispitano 3.808 odraslih pušača.

Rezultati istraživanja predstavljeni su relevantnim državnim tijelima, rečeno je.

U HUP-u smatraju kako je nužno raditi na prevenciji, edukaciji i snažnijim mjerama kontrole kako bi se suzbilo crno tržište rezanog duhana.

Izvor: Agencije