Oglasi

Svemirski otpad predstavlja sve veći problem za satelite

Kako bi izbjegli sudare ili oštećenja sateliti u svemiru sve češće moraju izvoditi manevre izbjegavanja zbog sve većeg rizika od svemirskog otpada.
Od početaka svemirske ere gotovo 8000 satelita lansirano je u svemir, a od njih gotovo 1800 još je aktivnoEPA - Ilustracija

Kako bi izbjegli sudare ili oštećenja sateliti u svemiru sve češće moraju izvoditi manevre izbjegavanja zbog sve većeg rizika od svemirskog otpada, upozorio je astronaut Evropske svemirske agencije (ESA).

Stanje se značajno pogoršalo u proteklih nekoliko desetljeća i problem će se nastaviti dramatično umnožavati u budućnosti, kazao je u utorak astronaut i koordinator ESA-e Thomas Reiter.

"Mnogo je tamo otpada od svemirskih letova", rekao je na forumu poduzetnika u sjevernom njemačkom gradu Bremenu, prenosi Hina.

Od početaka svemirske ere gotovo 8000 satelita lansirano je u svemir, a od njih gotovo 1800 još je aktivno.

Veliki porast

Veći dio njih vratio se u zemaljsku atmosferu.

U idućih pet do šest godina očekuje se da će najmanje 50.000 novih satelita biti lansirano u svemir.

"To je veliki porast u odnosu na dosad lansirani broj", kaže Reiter dodajući da se radi o sigurnosnom pitanju važnom za infrastrukturu u svemiru.

To je razlog zbog kojeg bismo se hitno trebali posvetiti tom pitanju, kaže i dodaje da se s tim problemom nosi ESA.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.