Oglasi

Svemir ima 2.000 milijardi galaksija

Svemir ima gotovo 2.000 milijardi galaksija, to je 'deset puta više' nego se dosad mislilo.
Postojećim teleskopima može se promatrati tek 10 posto galaksijaReuters

Svemir ima gotovo 2.000 milijardi galaksija, to je "deset puta više" nego se dosad mislilo, ocjenjuju astronomi u studiji.

Astronomi su dosad mislili da svemir ima između 100 i 200 milijardi galaksija, prenosi Hina.

Tim profesora Christophera Conselicea sa Univerziteta u Nottinghamu, u Velikoj Britaniji, dugo je radio na podacima dobivenim pomoću teleskopa Hublle koji su konstruirali NASA i Evropska svemirska agencija, ali i drugih teleskopa.

Zatim su pomno izradili 3D snimke i metodom ekstrapolacije došli do broja galaksija u različitim razdobljima historije svemira.

Što su galaksije dalje, njihova svjetlost teže dopire do nas.

Postojećim teleskopima može se promatrati tek 10 posto galaksija.

Istraživanje svemira

"Teško je shvatiti da u svemiru još moramo istražiti 90 posto galaksija", rekao je Christopher Conselice.

"Ko zna što ćemo otkriti kada ih budemo mogli proučavati zahvaljujući novom naraštaju teleskopa?", upitao se u saopćenju objavljenom pošto je njegovo istraživanje izašlo u Astrophysical Journalu.

Astronomi su pomoću novih matematičkih modela zaključili koliko je "nevidljivih" galaksija koje su izvan domašaja teleskopa.

"Ovaj rad će se moći potvrditi tek kada budemo imali goleme teleskope pomoću kojih ćemo puno bolje vidjeti ta daleka područja", rekao je Francois Hammer, astronom u Pariškom opservatoriju i stručnjak za nastanak galaksija.

Evropski južni opservatorij (ESO) u Čileu upravo gradi golemi evropski teleskop E-ELT (European Extremely Large Telescope) kojega će primarno ogledalo biti promjera 39 metara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.