Švedski tužitelj traži hapšenje Assangea

Švedska je prošle sedmice ponovo otvorila istragu o optužbama za silovanje, koja je odbačena 2017. godine (EPA)

Imovina Juliana Asangea iz vremena dok je živio u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu bit će predata američkim tužiteljima, poručeno je u ponedjeljak iz WikiLeaksa.

Ekvadorski dužnosnici krenuli su u London da odobre američkim tužiteljima da se “posluže” predmetima, uključujući pravne dokumente, medicinske izvještaje i elektronsku opremu, prenosi Guardian.

WikiLeaks navodi da je zvaničnicima Ujedinjenih nacija i Asangeovim advokatima zabranjeno da prisustvuju.

Advokati su istakli kako je u pitanju nezakonita zapljena imovine, koju su zahtievale vlasti SAD-a.

Asangeovi rukopisi

Kako su naveli, među materijalima su dva Asangeova rukopisa, prenosi Tanjug.

Švedski tužitelj koji vodi istragu o navodnom silovanju protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u ponedjeljak je zatražio njegovo hapšenje, objavilo je tužiteljstvo.

Nalog za hapšenje, ukoliko bude izdan, bit će prvi korak u procesu koji bi mogao rezultirati Assangeovim izručenjem Švedskoj iz Velike Britanije, gdje služi kaznu od 50 sedmica zatvora zbog kršenja uvjetnog puštanja na slobodu, prenose agencije.

Švedska je prošle sedmice ponovo otvorila istragu o optužbama za silovanje, koja je inicijalno bila pokrenuta 2010. godine, ali je odbačena 2017. godine.

Evropski nalog

Assange, koji negira optužbe, uhapšen je u Londonu prošli mjesec, nakon što je proveo sedam godina unutar ekvadorske ambasade u tom gradu.

Zamjenica švedskog državnog tužitelja Eva-Marie Persson rekla je u ponedjeljak u saopćenju kako će izdati evropski nalog za hapšenje za Assangeovo izručenje Švedskoj ako sud odluči uhapsiti ga.

Zbog ponovnog otvaranja istrage za navodno silovanje u Švedskoj, postavlja se pitanje gdje će Assange u konačnici završiti, pošto američke vlasti već traže njegovo izručenje pod optužbom za urotu u vezi s curenjem tajnih dokumenata.

Izvor: Agencije