Švedski političar pokrenuo inicijativu za gradnju džamije, pa podnio ostavku

Collin će, u saradnji s drugim strankama, nastaviti ulagati napore na realizaciji inicijative (Ilustracija)

Mark Collin, član Gradskog vijeća u Kramforsu, gradu u sjevernoj švedskoj pokrajini Vasternorrland, iz Demokratske partije Švedske (SD), koji je pokrenuo inicijativu za gradnju džamije i kulturnog centra u tom gradu, podnio je ostavku u stranci nakon što je bio izložen brojnim pritiscima.

U pisanoj izjavi naveo je da je zbog pružanja podrške muslimanima u toj zemlji za gradnju džamije i islamskog kulturnog centra izložen teškim kritikama, pa čak i napadima iz mržnje, prenosi Anadolija.

“Ja sam čist i star političar. Mislio sam da je ksenofobija napustila Demokratsku stranku. Ne možete stranku u 2019. voditi po Nirnberškim zakonima”, napisao je Collin.

Dodao je da je stranka, nakon što je pokrenuo spomenutu inicijativu, protiv njega pokrenula istragu.

Nije mogao izdržati pritiske

Ističe da nije mogao izdržati pritiske s kojima je bio suočen te je zbog toga odlučio napustiti stranku.

Naglasio je da će, u saradnji s drugim strankama, nastaviti ulagati napore na realizaciji inicijative za gradnju džamije i centra u malom švedskom gradu.

“Za budućnost našeg grada potrebni su nam muslimani”, izjavio je ranije Collin te ukazao da bi se gradnjom džamije i kulturnog centra u tom gradu mogli privući migranti koji dolaze u Evropu.

Collin smatra da bi se time znatno doprinijelo oživljavanju Kramforsa, čiji se broj stanovništva u posljednje vrijeme osjetno smanjio.

Izvor: Agencije