Švedski novinari osuđeni u Etiopiji

Johan Persson (na slici) i Martin Schibbye osuđeni su za podržavanje terorizma (EPA)

Dvojica švedskih novinara osuđeni su u utorak u Etiopiji na 11 godina zatvora zbog, kako je obrazloženo, pomaganja i promoviranja zabranjene pobunjeničke organizacije Nacionalni front za oslobođenje Ogadena (ONLF) i nelegalnog ulaska u zemlju.

Reporter Martin Schibbye i fotoreporter Johan Persson uhapšeni su u julu kada su sa grupom pripadnika ONLF prešli u etiopsku provinciju Ogaden iz poluautonomnog somalijskog regiona Puntland, javljaju agencije.

Branilac novinara je izjavio da njegovi klijenti razmišljaju o podnošenju žalbe, ali da, za sada, ne razmatraju mogućnost da traže pomilovanje.

“Sud je oba optužena osudio na 11 godina zatvora. Saslušali smo oba slučaja i verujemo da je ovo odgovarajuća presuda”, rekao je etiopski sudija Šemsu Sirgaga.

Branilac novinara je izjavio da njegovi klijenti razmišljaju o podnošenju žalbe, ali da, za sada, ne razmatraju mogućnost da traže pomilovanje.

“U ovom trenutku razgovaramo samo o podnošenju žalbe”, kazao je Reutersu branilac Sileši Ketsela.

Etiopijske snage sigurnosti zarobile su dvojicu novinara 1. jula, prilikom sukoba s pobunjenicima na istoku zemlje u oblasti na granici sa Somalijom nedostupnoj za reportere.

Vlasti u Adis Abebi pobunjeničku grupu ONLF smatraju terorističkom organizacijom.

Švedski novinari tvrdili su da su sa tom grupom kontaktirali kako bi prikupili informacije o aktivnostima švedske naftne kompanije Lundin petroleum.

Izvor: Agencije