Oglasi

Švedski novinari osuđeni u Etiopiji

Dvojica švedskih novinara osuđena su u Etiopiji na 11 godina zatvora zbog 'podrške terorizmu' i ilegalnog ulaska u tu zemlju.
Johan Persson (na slici) i Martin Schibbye osuđeni su za podržavanje terorizmaEPA

Dvojica švedskih novinara osuđeni su u utorak u Etiopiji na 11 godina zatvora zbog, kako je obrazloženo, pomaganja i promoviranja zabranjene pobunjeničke organizacije Nacionalni front za oslobođenje Ogadena (ONLF) i nelegalnog ulaska u zemlju.

Reporter Martin Schibbye i fotoreporter Johan Persson uhapšeni su u julu kada su sa grupom pripadnika ONLF prešli u etiopsku provinciju Ogaden iz poluautonomnog somalijskog regiona Puntland, javljaju agencije.

Branilac novinara je izjavio da njegovi klijenti razmišljaju o podnošenju žalbe, ali da, za sada, ne razmatraju mogućnost da traže pomilovanje.

"Sud je oba optužena osudio na 11 godina zatvora. Saslušali smo oba slučaja i verujemo da je ovo odgovarajuća presuda", rekao je etiopski sudija Šemsu Sirgaga.

Branilac novinara je izjavio da njegovi klijenti razmišljaju o podnošenju žalbe, ali da, za sada, ne razmatraju mogućnost da traže pomilovanje.

"U ovom trenutku razgovaramo samo o podnošenju žalbe", kazao je Reutersu branilac Sileši Ketsela.

Etiopijske snage sigurnosti zarobile su dvojicu novinara 1. jula, prilikom sukoba s pobunjenicima na istoku zemlje u oblasti na granici sa Somalijom nedostupnoj za reportere.

Vlasti u Adis Abebi pobunjeničku grupu ONLF smatraju terorističkom organizacijom.

Švedski novinari tvrdili su da su sa tom grupom kontaktirali kako bi prikupili informacije o aktivnostima švedske naftne kompanije Lundin petroleum.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.