Švedski ‘Aftonbladet’: Sramotna podrška Hrvatske ratnom zločincu

'Veoma teatralan potez', navodi švedski kolega i kaže da je Praljak time pokazao hrabrost, ali i da je njegovo samoubistvo logičan nastavak uništenja u ratu u Bosni i Hercegovini (Aftonbladet / Printscreen)

Sramotno je što je u Evropskoj uniji Hrvatska, država koja poštuje kult ubice i koja pljuje u lice demokratiji, navodi se u komentaru utjecajnog švedskog lista Aftonbladet, jednog od najtiražnijih u skandinavskim državama.

Kolumnist Peter Kadhammar u članku “Pljuju po nama, ali vole naš novac” osvrnuo se na samoubistvo generala Slobodana Praljka, koji je popio otrov kad mu je potvrđena presuda za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

“Veoma teatralan potez”, navodi švedski kolega i kaže da je Praljak time pokazao hrabrost, ali i da je njegovo samoubistvo logičan nastavak uništenja i nihilizma koji je bio prisutan tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Uz navođenje zločina za koje je osuđen Praljak, kao i njegove kolege na optuženičkim klupama, Kadhammar navodi da je ovaj general bio odgovoran i za uništenje svjetski poznatog Starog mosta u Mostaru.

“Kazna je 20 godina. Praljak je izabrao smrt. Priča o ratnom zločincu mogla je biti okončana ovdje. No, kad je došlo do smrtne kazne, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prekinula je posjetu Islandu i požurila kući”, ističe švedski novinar, te dodaje da je čelnica Hrvatske kazala da smrt Praljka “pogađa srce nacije”.

Prijetnje smrću

“Premijer Andrej Plenković izrazio je saučešće porodici ubice. Ljudi su stavili slike Praljka na zidove kuća i okupili se na trgove sa svijećama. Parlament je održao minutu šutnje. Dva člana koja su to smatrala neprikladnim, odavanje počasti osuđenom ratnom zločincu, dobila su prijetnje smrću.”

“Ovo se sve dešava u članici EU-a, u srcu naše civilizovane, demokratske zajednice. Sramotno”, kategoričan je Kadhammar.

“Kult mrtvog ubice potvrđuje užasavajući manjak demokratskih vrijednosti. Tužno je da je Hrvatska primljena u EU.”

On dodaje da nije takva samo Hrvatska već navodi primjere Poljske, Mađarske, Rumunije i Bugarske.

“Ove države veoma su različite, no imaju jednu zajedničku stvar – vole naš novac.”

Izvor: Agencije