Švedska: Zloupotreba roka upotrebe

Jedna švedska porodica podnijela je tužbu protiv prodavača mlijeka od kojeg se otrovala njihova dvogodišnja beba (Reuters)

Švedski mediji su objavili kako su veliki tržni centri u toj zemlji, prepravivši prethodno datume s rokovima upotrebe, pustili u prodaju velike količine namirnica s isteklim rokom trajanja.

O ovome su se oglasila i udruženja za zaštitu potrošača, koja upozoravaju kako je izmjena rokova trajanja i ponovno puštanje u prodaju takvih namirnica u velikim marketima klasični udar na zdravlje potrošača.

Udruženja za zaštitu potrošača saopćila su da je povećan broj osoba koje su zatražile medicinsku pomoć uslijed trovanja hranom i to dovela u vezu s prodajom robe s isteklim rokom upotrebe, javila je agencija Anadolija.

Švedska štampa je počela objavljivati imena i adrese trgovina koje prodaju robu s isteklim rokom trajanja.

Jedna švedska porodica podnijela je tužbu protiv prodavača mlijeka od kojeg se otrovala njihova dvogodišnja beba.

Louise Nyholm, zvaničnik Ureda za kontrolu kvalitete hrane Švedske, potvrdio je da postoje žalbe na radnike u trgovačkim centrima jer su izmjenama datuma na pakovanjima, po istoj cijeni, ponovno u prodaju puštali određene proizvode.

U međuvremenu, švedska je štampa počela objavljivati imena i adrese trgovina koje prodaju robu s isteklim rokom trajanja, što bi u konačnici moglo uzdrmati kompletan trgovinski sektor u toj skandinavskoj zemlji.

Izvor: Agencije