Oglasi

Švedska produžuje granične kontrole do novembra

Vlada kao razlog za produženje kontrola navodi sigurnosne potrebe i nedostatak kontrole na evropskim vanjskim granicama.
Švedska je mjere graničnih kontrola uvela u novembru 2015. godineEPA

Iz Švedske su saopćili kako će produžiti privremene granične kontrole do novembra, navodeći sigurnosne potrebe i nedostatak kontrole na evropskim vanjskim granicama kao razlog.

"Postoji ozbiljna prijetnja javnom redu i švedskoj unutrašnjoj sigurnosti", saopćila je Vlada nakon sedmične sjednice, prenosi Hina.

Švedska je mjere uvela u novembru 2015. godione, tokom koje su zabilježili rekordnih 163.000 zahtjeva za azilom, navodeći kao razlog resurse i kapacitete u prihvatnim centrima i lokalnim  samoupravama.

Produžavanje mjera

Od tada su mjere produžili nekoliko puta.

Iz Švedske su poručili kako je produženje od šest mjeseci jednako sličnim potezima nordijskih susjeda, Danske i Norveške.

Kao i Švedska, dio su šengenskog prostora, koji omogućava ljudima slobodno kretanje bez potrebe za pasošima i graničnim kontrolama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.