Oglasi

Švedska predala kandidaturu za ZOI 2026. godine

Predviđeno je da se takmičenja održe u Areu, Fulenu i Stockholmu, kao i latvijskom gradu Sigulda.
Takmičenja na ZOI u Švedskoj održala bi se u četiri grada, od kojih je jedan u LatvijiEPA

Olimpijski komitet Švedske zvanično je podnio kandidaturu za organizaciju Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2026. godine, s tim da bi se takmičenje u sankanju održalo u Latviji, koja se nalazi preko Baltičkog mora, prenosi Anadolija.

Glasnogovornik švedske kandidature Richard Brisius rekao je da je planirano da se takmičenja u alpskim disciplinama održe u Areu, skijaškim skokovima u Falunu, sankanju u latvijskom gradu Sigulda, a ostali događaji u Stockholmu.

Odluka u junu ove godine

Prethodno su guverneri tri švedska okruga, gdje bi se održavala takmičenja, izrazila snažnu podršku organizaciji Olimpijskih igara 2026. godine.

Drugi kandidat za domaćinstvo ZOI 2026. su Milan i Cortina d'Ampezzo, dok se Calgary povukao nakon što su se njegovi građani izjasnili protiv domaćinstva.

Odluku o domaćinu glasanjem će donijeti članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta u junu ove godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.