Švedska potiče privremeni rad izbjeglica

Problemi u integraciji izbjeglica sve više zabrinjavaju javnost i političke čelnike u Švedskoj (Reuters)

Švedska traži od svojih mjesnih uprava da izbjeglicama osiguraju privremeni posao u okviru napora za smanjenje sve veće napetosti zbog njihova priljeva, potvrdio je švedski ministar uprave Ardalan Shekarabi.

“Vidimo brojne dobre inicijative u privatnom sektoru, gdje tvrtke imaju veliku odgovornost kako bi se olakšao smještaj pridošlica. Dakako, važno je da i javni sektor preuzme svoj dio odgovornosti”, rekao je ministar Shekarabi.

Važan izvor privremenog zapošljavanja mogao bi biti praksa u sustavu visokog školstva, dodao je, istaknuvši da su “srednje škole i sveučilišta u zemlji veoma zainteresirani” za takvu vrstu privremenog zapošljavanja.

I od mjesne uprave je zatraženo da osigura mogućnost stažiranja za barem 1000 pridošlica na godinu do 2018. godine.

Problemi u integraciji

Švedska je prošle godine primila 160.000 izbjeglica, što je u odnosu na broj njezinih stanovnika najviše u Europskoj uniji.

Problemi u njihovoj integraciji sve više zabrinjavaju javnost i političke čelnike.

Uz probleme u zapošljavanju, pridošlice nailaze i na jezičnu barijeru, teškoće u smještaju i sve veće protuimigracijsko raspoloženje.

Polovica izbjeglica u Švedskoj nema posla sedam godina nakon dolaska u zemlju, a tek 60 posto je pronašlo posao nakon 15 godina, navodi Švedski institut za statistiku.

Izvor: Agencije