Švedska policija demantuje SIPA-u: Uhapšeni nisu teroristi

SIPA je u petak objavila da je bomba trebala biti korištena za izvršenje terorističkog akta (Screenshot)

Policija Švedske demantovala je bosanskohercegovačku Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), da je, u okviru međunarodne policijske akcije kodnog naziva “Beneluks”, uhapšeno pet osoba povezanih sa terorizmom.

U Švedskoj zvanično poručuju kako se radi o kriminalnim bandama.

U Tužilaštvu BiH ovaj predmet se vodi protiv osumnjičenih za krivično djelo terorizma, rekao je danas glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić za agenciju Fena.

On je to izjavio na upit u vezi s navodima švedske policije da uhapšeni u toj akciji nemaju veze s terorizmom već s obračunom kriminalnih grupa.

“Predmet je od samog početka međunarodne saradnje definiran od partnerskih agencija kao otkrivanje krivičnog djela terorizma”, ističe glasnogovornik bh. tužilaštva.

SIPA bez komentara

SIPA danas nije željela komentirati navode švedske policije da se bh. državljani, uhapšeni u međunarodnoj policijskoj akciji “Beneluks”, ne mogu dovesti u vezu s terorizmom.

“U aktuelnoj fazi istrage, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je okvalificiralo djelo kao terorizam i ne mogu komentirati  kvalifikacije švedske policije”, kazala je danas za agenciju Fena Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

“Uhapšeni će popodne biti predati Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje”, dodala je ona. 

SIPA je prethodno saopštila kako je u akciji nazvanoj “Beneluks”, koja se provodi s policijskim organima Holandije i Švedske, uhapšeno pet osoba. Uhapšeni, od kojih je jedan Šveđanin, kako je navedeno, sumnjiče se da su napravili eksplozivnu napravu koja je trebala biti korištena za terorističke napade u Skandinaviji.

U zvaničnom saopštenju SIPA-e navodi se sljedeće:

“Navedene osobe lišene su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 201. KZ BiH „Terorizam“, stav (4) u vezi sa stavom (5) tačka a). Sumnjiče se da su po narudžbi na području Bosne i Hercegovine izradile eksplozivnu napravu sa namjerom da je isporuče u jednu od skandinavskih zemalja, a koja je, prema raspoloživim saznanjima, trebala biti korištena za izvršenje terorističkog akta. Tri osobe lišene su slobode u pograničnom prostoru kada su spriječene u prebacivanju improvizirane eksplozivne naprave preko graničnog prelaza u putničkom motornom vozilu, gdje je naprava i pronađena”.

Policija regije Skansk tvrdi da se ne radi o nikakvim terorističkim napadima već o sukobu između kriminalnih grupa.

Uhapšene osobe su, kako saznaje Fena, Enver Džanko, Adis Ramić i Amar Šljivo, sva trojica državljani BiH, Osman Abdel Selam, državljanin Švedske, arapskog porijekla, te osoba inicijala Ž.M.

 Veze s Malmeom

Lotta Hansson, šef odjela za komunikacije policije regije Skansk tvrdi da se radi o saradnji između bosanskohercegovačke, švedske i holandske policije.

Ona je demantirala da hapšenja imaju ikakve veze sa terorizmom.

“Ovo nije nikakva teroristička istraga, već je vezano za istragu koju vodimo u Malmeu već duže vremena”, kaže Lotta Hansson.

Na novinarsko pitanje na koji način je ovo kriminalno djelo povezano s Malmeom, ona je odgovorila da se radi o istrazi različitih kriminalnih grupa povezanih s Malmeom.

Novinari su upitali da li ova istraga ima ikakve veze sa eksplozijama koje smo do sada viđali u Malmeu.

“To ne mogu komentirati, međutim, mogu ustvrditi da ovo nema nikakve veze s terorizmom”, odgovorila je Hansson.

Izvor: Al Jazeera i agencije