Oglasi

Švedska: Novčana kazna za vrijeđanje muslimana na društvenim mrežama

'Sve muslimane vratite odakle su došli, oni su paraziti koji žive na račun drugih', napisano je na društvenim mrežama.
Policijski službenici rade na otkrivanju osoba koje šire mržnju na društvenim mrežamaEPA - Arhiva

Osoba iz švedskog grada Norrkoepinga osuđena je i novčano kažnjena sa 7.500 švedskih kruna (približno 750 eura) zbog uvreda koje je uputila posredstvom društvenih mreža na račun muslimana.

Švedska državna televizija SVT objavila je da je osoba u Norrkoepingu, čije ime nisu naveli, novčano kažnjena zbog poruke na društvenim mrežama u kojoj je napisano: "Sve muslimane vratite odakle su i došli, oni su paraziti koji žive na račun drugih."

Protiv osobe koja je to napisala pokrenut je postupak zbog krivičnog djela "mržnje", a sud u Norkoepingu proglasio ju je krivom i osudio na 90 dana zatvora, no kazna je preinačena u novčanu, u vrijednosti 750 eura.

Povećana mržnja

Tužilac u tom slučaju Michael Forsberg rekao je za SVT da su slučajevi iskazivanja mržnje posredstvom društvenih mreža u toj zemlji znatno povećani.

Kako je rekao, sve je veći broj lažnih profila na društvenim mrežama posredstvom kojih se širi mržnja, a policijski službenici troše mnogo vremena kako bi otkrili osobe koje stoje iza tih profila.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.