Švedska ministrica podržala BiH na putu ka EU-u

Wallstrom se interesirala i za realizaciju odgovora na upitnik Evropske komisije (Fena)

Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom potvrdila je tokom posjeta Sarajevu da je njezina država zagovornica proširenja Europske unije na zapadni Balkan, pri čemu snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu.

Ona se sastala s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, koji ju je upoznao s ciljevima Bosne i Hercegovine na putu ka Europskoj uniji i NATO-u i aktualnom gospodarskom i političkom situacijom u državi.

Ministrica Wallstrom, prema priopćenju iz Zvizdićevog kabineta, interesirala se i za realizaciju odgovora na upitnik Europske komisije.

Istaknula je i kako je Bosna i Hercegovina visoko na listi prioriteta vanjske politike Kraljevine Švedske te se zalaže da “Bosna i Hercegovina bude i na agendi prioriteta EU-a”.

Zvizdić za nastavak reformi

Zvizdić je odgovorio da je pred Bosnom i Hercegovinom “mnogo konkretnog posla, koji će administracija i ostali akteri uspješno završiti i time otvoriti put ka statusu zvaničnog kandidata za članstvo u EU-u u prvom kvartalu sljedeće godine”.

“U cilju zadržavanja pozitivnog momenta procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, u kontekstu njenog reformskog puta i dobijanja kandidatskog statusa, opredijeljeni smo za nastavak provođenja mjera iz Reformske agende”, rekao je Zvizdić tokom razgovora.

Istaknuo je i da je jačanje regionalne suradnje jedan od prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine.

Po njegovu mišljenju, jedan od najuspješnijih regionalnih oblika suradnje jest “nordijski model”, te razmjena iskustava može pomoći i zemljama u regiji u daljnjem unapređenju suradnje na svim razinama.

Bh. dijaspora spaja dvije države

Zaključeno je i da dvije države, Švedsku i Bosnu i Hercegovinu, spaja i mnogobrojna bh. dijaspora, koja je odlično integrirana u švedsko društvo, čemu je u dobroj mjeri pomogao prije nekoliko godina potpisani Sporazum o dvojnom državljanstvu.

Prethodno se Wallstrom sastala i s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnatkom, s kojim je razgovarala i o procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine.

“Došla sam kao prijatelj i partner Bosne i Hercegovine. Smatramo da je ekonomsko tržište – tržište rada i da je, uz osnovna prava, važno područje, na što bi građanima Bosne i Hercegovine trebalo ukazati kao na prednost članstva u Europskoj uniji”, kazala je.

Izrazila je i zabrinutost zbog “česte pojave razorne i nacionalističke retorike ne samo u Bosni i Hercegovini već i u susjednim državama” te istaknula da je “potrebno uraditi sve da se to ubuduće izbjegne”.

Izvor: Agencije