Oglasi

Švedska akademija brani odluku o nagradi Handkeu

Dodjeljivanje Nobela Handkeu izazvalo je kritike zbog njegove podrške Slobodanu Miloševiću.
Predsjednik Švedske akademije Mats Malm rekao je da je Handke davao "provokativne, neprikladne i nejasne komentare", ali da nije glorifikovao krvoprolićeEPA

Švedska akademija je i danas ustala u odbranu svoje odluke da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dodijeli austrijskom piscu Peteru Handkeu, navodeći da je on davao provokativne komentare, ali da nije podržavao krvoproliće.

Dodjeljivanje Nobela Handkeu izazvalo je kritike zbog njegove podrške Slobodanu Miloševiću kao i Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

'Nije glorifikovao krvoproliće'

U tekstu koji je danas objavljen u švedskom dnevniku Dagens Nyheter, predsjednik Švedske akademije Mats Malm naveo je da je Handke davao "provokativne, neprikladne i nejasne komentare", ali je dodao da austrijski književnik nikad nije glorifikovao krvoproliće i jasno je osudio zločine u Srebrenici, objavio je Reuters, prenosi Tanjug.

"Akademija nije pronašla ništa u njegovom pisanju što predstavlja napad na civilno društvo ili poštovanje jednakosti svih ljudi“, napisao je Malm.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.