Oglasi

Šveđani planiraju izbaciti iz škola historiju prije 18. vijeka

Plan je da se učenici koncentriraju na Holokaust, Adolfa Hitlera, Drugi svjetski rat i postmoderni period s kraja 20. vijeka.
Više vremena u obrazovanju namjerava se dati pitanjima polova, klimatskim promjenama i migracijiEPA - Ilustracija

Šveđani namjeravaju izbaciti iz škola svu historiju stariju od 18. vijeka, kako bi se učenici koncentrirali na Holokaust, Adolfa Hitlera, Drugi svjetski rat i postmoderni period s kraja 20. vijeka.

"Nema više starog Rima, drevne Grčke, nema više učenja o velikom švedskom carstvu", najavljuje Švedski odbor za obrazovanje. koji predlaže da se predmet historija radikalno promijeni, javlja portal Svd.de.

Više vremena u obrazovanju namjeravaju dati pitanjima polova, klimatskim promjenama i migraciji, dok u višim razredima, koje pohađaju učenici uzrasta od 13 do 15 godina, više neće biti predavana istorija koja datira od prije 1700. godine.

Predloženo je da se drevna Grčka, stari Rim i era kada je Švedska bila velika sila (1611-1718) i vladala zemljama oko Baltičkog mora izbriše iz historijskih udžbenika za najmlađe.

"Revidirani planovi nastave rezultat su nedostatka vremena za učenje historije u školama", tvrdi Švedski odbor za obrazovanje, prenosi Tanjug.

'Bolesno skraćivanje historije'

Učenici viših razreda se moraju više koncentrirati na 19. vijek, na Holokaust, Hladni rat i ideje koje su oblikovale Švedsku tokom poslijeratne ere, navodi ovaj odbor.

Ova namjera, međutim, izazvala je otpor kod profesora historije.

"To je grozno, bizarno i apsurdno", tvrdi historičar Dick Harrison, koji ističe kako je prisiljen reagirati i ukazuje na činjenicu kako je "drevna historija" potrebna.

"Sve što nas okružuje je naslijeđe starih Grka", napominje on i upozorava kako će, ako prijedlog postane stvarnost, Šveđanima širom svijeta biti neugodno.

On je prijedlog za "skraćivanje historije" u Švedskoj nazvao "bolesnim".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.