Oglasi

Svećenici zlostavljali djecu u Australiji

Aktivisti tvrde da mnogi slučajevi zlostavljanja nisu ni prijavljeni i da ima mnogo više žrtava.
Informacija je objavljena u dokumentu podnijetom državnoj parlamentarnoj komisiji koja istražuje slučajeve zlostavljanjaGetty

Katolička crkva u australskoj državi Victoria potvrdila je da su njeni svećenici seksualno zlostavljali više od 600 djece od 30-ih godina prošlog vijeka.

Nadbiskup Melbournea Denis Hart opisao je ovaj podatak kao "užasan i sraman".

Informacija je objavljena u dokumentu podnijetom državnoj parlamentarnoj komisiji koja istražuje slučajeve zlostavljanja.

Aktivisti navode da bi broj žrtava mogao biti oko 10.000.

Istraga u toku

Crkva je u dokumentu navela da je u posljednjih 80 godina registrirano 620 slučajeva, a da se većina desila između 60-ih i 80-ih godina prošlog vijeka.

Navedeno je i da se vodi istraga o još 45 slučajeva.

Nadbiskup Hart je rekao je da je važno biti otvoren "o užasnom zlostavljanju koje se događalo u Victoriji i u drugim mjestima".

Aktivisti tvrde da mnogi slučajevi zlostavljanja nisu ni prijavljeni i da je samo u državi Victoriji bilo oko 10.000 žrtava.

Izvor: Agencija

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.