Svečano ustoličen novi japanski car

Novi japanski car rođen je poslije Drugog svjetskog rata i bio je prvi japanski princ koji se školovao u inozemstvu (EPA)

Svečanim činom uz tradicionalne obrede Naruhito je i službeno postao 126. car Japana.

Ustoličenju novog japanskog cara Naruhita u Carskoj palati u Tokiju prisustvovalo je blizu 2.000 zvanica iz 190 država i međunarodnih organizacija, prenosi Anadolija.

„Obećavam da ću djelovati u skladu sa Ustavom Japana i da ću svoje dužnosti obavljati kao simbol jedinstva Japana i japanskog naroda“, rekao je Naruhito u zakletvi.

Novi japanski car Naruhito odjenuo je smeđe odijelo koje monarsi u Japanu nose još od devetog stoljeća, a neposredno prije ustoličenja je posjetio nekoliko hramova.

Pomilovano 550.000 osuđenika

Povodom ulaska Naruhita u Takamikuru, odaju za carsko ustoličenje, japanska Vlada je u znak dobre volje pomilovala 550.000 osuđenika.

Prilikom ustoličenja bivšeg japanskog cara Akihita Vlada Japana je 1989. godine pomilovala 2,5 miliona osuđenika.

Novi japanski car Naruhito rođen je poslije Drugog svjetskog rata i bio je prvi japanski princ koji se školovao u inozemstvu.

Studirao je pomorski transport na uglednom univerzitetu Oxford, a njegova supruga princeza Masako Owada studirala je ekonomiju na prestižnom univerzitetu Harvard. Masako je kćerka Hisashija Owade, bivšeg predsjednika Međunarodnog suda pravde.

Izvor: Agencije