Sve više nasilnih pripadnika ekstremne desnice u Njemačkoj

Ekstremno desna krivična djela opasnost su po demokratiju, kažu odgovorni (EPA)

Njemački Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) procjenjuje da su 43 osobe iz ekstremno desnog miljea opasne i spremne za izvršenje napada, no smatra da bi ta brojka mogla biti i mnogo veća, saopćeno je u Berlinu.

“Već neko vrijeme posmatramo porast broja kaznenih djela s ekstremno desnom pozadinom”, rekao je Holger Muench, direktor BKA, prenosi Hina.

Dok se krajem 2016. procjenjivalo da postoje 22 osobe za koje se smatra da bi mogle izvesti terorističke napade s radikalno desnom pozadinom, broj takvih osoba u međuvremenu je porastao i trenutno se procjenjuje da je takvih osoba 43.

Mogućnost internetskog pretresa

Savezni ured za borbu protiv kriminala istodobno procjenjuje da je potencijalni broj pripadnika ekstremne desnice koji bi bio u stanju izvesti napade “mnogo veći”.

Ured za zaštitu ustavnog poretka bilježi 12.700 pripadnika ekstremno desne scene koji su spremni na nasilje.

“Ekstremno desna kaznena djela opasnost su po našu demokraciju. Situacija je ozbiljna”, rekao je Muench nepuni tjedan nakon što je u istočnonjemačkom Halleu pripadnik ekstremne desnice ubio dvoje i povrijedio devet osoba te pokušao počiniti pokolj u sinagogi.

Zatražio je veće ovlasti istražnih organa, koje bi uključile i mogućnost internetskog pretresa.

“Moramo potencijalne počinitelje i mreže desničara otkriti pravodobno i ustrajno goniti autore radikalno desnih sadržaja na internetu”, kazao je Muench.

Stranci i Jevreji kao meta

Kao cilj napada ekstremne desnice navode se “stranci, Židovi, politički protivnici i političari koji se zalažu za liberalnu izbjegličku politiku”.

U junu je u Donjoj Saskoj ubijen lokalni demokršćanski političar koji je otvoreno branio izbjegličku politiku kancelarke Angele Merkel.

Osumnjičeni za ubojstvo pripadnik je neonacističke scene.

Kao reakciju na povećanje broja pripadnika ekstremne desnice BKA planira povećanje broja zaposlenih u odjelima koji se bave tom vrstom kriminala.

Izvor: Agencije