Sve više ekstremnih desničara u redovima Bundeswehra

Pripadnici njemačke vojske tokom medijske prezentacije na sjeveru zemlje u septembru 2019. godine (EPA)

Broj pripadnika njemačkih oružanih snaga koji pripadaju radikalnoj desnici u naglom je porastu, a trenutno se protiv 550 pripadnika Bundeswehra vodi istraga.

“Vojna obavještajna služba trenutno vodi istragu protiv 550 vojnika zbog sumnje u pripadnost ekstremno desnim krugovima”, rekao je direktor Vojne obavještajne službe (MAD) Christof Gramm za list Welt am Sonntag u nedjelju.

Upozorio je na nagli porast razotkrivenih slučajeva vojnika koji su pokazivali ekstremno desne svjetonazore, prenosi Hina.

“Samo prošle godine zabilježeno je 360 novih slučajeva”, kazao je Grimm.

Objasnio je da je 2019. godine bilo prijavljeno osmero pripadnika radikalno desne scene, a kod drugih 40 otkriven je “nedostatak vjernosti njemačkom ustavnom poretku”.

Ekstremisti među specijalcima

Gramm je objasnio da je posebno visok postotak vojnika s ekstremno desnim svjetonazorima otkriven među pripadnicima specijalnih jedinica.

“Postotak vojnika s ovakvim pogledima na svijet među specijalcima je pet puta viši nego u ostatku Bundeswehra”, rekao je Grimm.

Porast otkrivenih slučajeva pripadnosti ekstremnoj desnici povezuje se s reformom unutar MAD-a.

Ta vojnoobavještajna služba prije dvije godine našla se na udaru kritika parlamentarnih stranaka zbog nedovoljne efikasnosti kada je u pitanju otkrivanje ekstremističkih svjetonazora kod pripadnika Bundeswehra.

Izvor: Agencije