Sve više Amerikanaca želi iseliti iz zemlje

Tokom mandata Baracka Obame iz SAD-a se željelo iseliti približno deset posto stanovništva (EPA)

Po podacima ankete koju je proveo institut Gallup, tokom 2017. i 2018. želju za iseljenjem u inozemstvo iz Sjedinjenih Američkih Država iskazalo je 16 posto stanovnika te zemlje, većinom u susjednu Kanadu.

U prosjeku je želja stanovništva za odlaskom iz SAD-a dosad bila najveća u vrijeme kada je na čelu države bio republikanac George Bush mlađi. Tada je odande željelo emigrirati 11 posto Amerikanaca. 

Gallupovi podaci kažu da je u vrijeme mandata demokrata Baracka Obame iz zemlje željelo iseliti približno deset posto stanovnika.

Treba istaći da su želja za iseljavanjem i stvarni odlazak iz domovine različite stvari. Gallup ističe da su podaci odraz trenutnog raspoloženja stanovnika zemlje u kojoj žive.

‘Muška era’

U vrijeme kada državu vodi Donald Trump iz SAD-a u inozemstvo želi otići 20 posto ženske populacije, među kojima 40 posto žena mlađih od 30 godina.

U Obamino vrijeme iz zemlje je željelo iseliti deset posto ženskog stanovništva, a tokom mandata Busha mlađeg njih 11 posto.

Kad je riječ o muškoj populaciji, čini se da njima Trumpova era odgovara. Želju za odlaskom iz zemlje izrazilo je “samo” 13 posto muškaraca, što je slično razdobljima u kojima su na čelu države bili Obama (10 posto) i Bush mlađi (11 posto).

Izvor: Agencije