Sve više američke djece koristi bonove za hranu

I broj djece beskućnika u SAD-u je porastao (EPA)

Istraživanje Američke agencije za populaciju pokazalo je kako je u 2014. godini u Sjedinjenim Američkim Državama čak 16 milijuna djece koristilo bonove za hranu, prenosi agencija Anadolija.

Prema tim podacima, broj djece koja su prinuđena koristiti bonove za hranu povećao se za dva puta od 2007. godine.

Podaci govore da je SAD prošle godine imao 73,7 milijuna djece mlađe od 18 godina, od čega je 7,4 milijuna živjelo s djedom ili bakom.

Najmanje jednog brata ili sestru imalo je 58,5 milijuna djece (79 posto), njih 10,8 milijuna živjelo je samo s majkom, a 420.000 samo s ocem.

Jedno od roditelja 28 milijuna djece (38 posto) rođeno je izvan SAD-a.

Postotak djece koja žive samo s jednim roditeljem u razdoblju od 1960. godine do danas povećao se s devet na 27 posto.

Sve više djece beskućnika

I broj djece beskućnika u SAD-u je porastao u posljednjih nekoliko godina, a prema sveobuhvatnom izvještaju provedenom u svim saveznim državama svako trideseto američko dijete nema krov nad glavom.

U izvještaju koji je nedavno objavio Nacionalni centar za obiteljsko beskućništvo (NCFH) navodi se da je u 2013. godini skoro 2,5 milijuna djece u SAD-u ulazilo u kategoriju beskućnika.

Za porast broja djece beskućnika ova organizacija krivi visoku stopu siromaštva, nedostatak povoljnog smještaja i sve učestalije nasilje u obitelji.

Podaci iz izvještaja se baziraju na podacima Ministarstva obrazovanja SAD-a, prema kojima se u javnim školama nalazi 1,3 milijuna djece beskućnika. Taj izvještaj je dopunjen neslužbenim podacima broja predškolske djece beskućnika.

Stopa beskućnika među djecom je porasla za osam posto na nacionalnoj razini od 2012. do 2013. godine, što upozorava na moguće negativne posljedice po obrazovni, emocionalni i društveni razvoj djece, kao i na zdravlje, zaposlenje i sposobnost roditelja.

Države su u izvještaju rangirane prema broju djece beskućnika, naporima u borbi protiv tog problema i sveukupnom stanju djece. 

Izvor: Al Jazeera i agencije